Megnyitott a pécsi advent

December 1-től irány a tér!

Hivatalosan is megnyitotta kapuit az idei pécsi advent! Szabad tehát a vásár, folyik a forralt bor és a tea, szeretetbe burkolózik a város, a pécsiek pedig egy emberként várják a karácsonyt. Az ünnepi fesztivál sikeressége érdekében számos helyi intézmény és szervezet is összefogott, hogy az idei, a szeretet szellemében született ünnep hosszú ideig emlékezetes maradjon.

hirdetés

Példátlan városi összefogás eredménye az a kivételesen színes programkavalkád, amely az idei pécsi adventet jellemzi. Az Advent Pécs 2015 ünnepi eseményeit, koncertjeit és rendezvényeit ugyanis a Zsolnay Örökségkezelő NKft., a Pécsi Egyházmegye, a Pécsi Zenebarát Kör, a Rotary Klub Pécs és a Pécs Holding Zrt. együttműködése hozta el a pécsieknek.

A szeretet a vezérfonal
A szeretet a vezérfonal

A november 27-i ünnepélyes megnyitót Weisz Fanni, Pécs Arca vezette fel egy Ady Endre-verssel, majd  Páva Zsolt, Pécs polgármestere tartotta meg köszöntőjét. Elmondta, hogy immáron 5 éve már, hogy új formában, a város szervezésében kerülnek az adventi programok a pécsiek elé. Az idei advent azonban – hangsúlyozta a városvezető – más, mint az eddigiek, és más, mint máshol. A pécsi advent idén nem kereskedelmi esemény, sokkal inkább a méltóságról, a szeretetről, a családi összetartásról szól majd.

Weisz Fanni Ady verset mond
Weisz Fanni Ady verset mond

Vincze Balázs, az adventi programfolyamot levezénylő ZSÖK ügyvezetője ünnepi köszöntőjében a polgármestert idézve annyit mondott, hogy az idei adventi rendezvénysorozatot a meghittség, a családi összetartozás, a szeretet értékeinek és hagyományainak szellemében állították össze.

"Nem kereskedelmi rendezvény"
“Nem kereskedelmi rendezvény”

Az eseményen részt vett Udvardy György megyéspüspök, aki elmondta, hogy az advent a készület időszaka, egy olyan ünnep, amelynek során a „vágyainkat tisztázzuk”. A püspök ezután felhívta a pécsiek figyelmét arra, hogy ebben az időszakban – ha tehetik – tegyenek minden nap valami jót szeretteikkel, de főleg azokkal, akik iránt „nehezebb a szeretetük”.

Udvardy: tegyünk jót másokkal
Udvardy: tegyünk jót másokkal

Ezután a városvezető – a pécsi hagyományt követve – csapra verte a Három Királyok sört, így el is kezdődött az idei pécsi advent.

Páva Zsolt csapra veri a Három Királyokat
Páva Zsolt csapra veri a Három Királyokat

Az adventi programok fő helyszíne az V. Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár lesz a Széchenyi téren, de a Pécsi Egyházmegye is készül érdekes és szép eseményekkel, amelyeket a Székesegyházban és a Dóm-kőtárban rendeznek majd december 4-től 19-ig. A Rotary Club programjain 24 pécsi általános- és középiskola diákjai állnak a Széchenyi tér színpadára, és adják elő adventi műsoraikat, a Pécs Holding pedig több koncerttel is készül a Nick-udvarban. A Pannon Zenebaráti Kör szervezésében a komolyzene mellett ismert magyar és külföldi karácsonyi klasszikusokat adnak elő a Városháza erkélyéről. A Zsolnay Örökségkezelő NKft. az advent minden napjára kínál karácsonyi ízeket, lesz állatsimogató és élő állatos betlehem is, december 6-án pedig a Mikulás házában maga a Mikulás várja a gyermekeket. Az Itthon Otthon adventi alkotói téren és vásáron a Király utca 12. szám alatt megpihenni, alkotni és játszani is lehet majd.

A város adventi koszorújának gyertyáit hétről hétre egy-egy pécsi híresség gyújtja meg. Rátgéber László, Boros Misi, Uhrik Dóra és Weisz Fanni is életre kelti az ünnepi várakozás fényét.

A karitatív szervezetek pedig idén is várják a felajánlásokat a cipősdoboz-akció keretében.