Nem be, hanem beleszóltak a pécsiek!

Elmondhatták a pécsiek véleményüket az első Kis Esti Viták alkalmával a Művészetek és Irodalom Házában. Legtöbben a fenntarthatósággal kapcsolatban a természettel kapcsolatosan mondták el véleményüket, de esett szó a társadalom és a gazdaság nagy kérdéseiről is. A tervezők feladata is ez: egy élhetőbb és fenntarthatóbb város koncepciójának megfogalmazása a civilek közreműködésével.

hirdetés

Bár 2030 még messze van, a helyieket már most megmozgatta a kérdés: ki hogyan képzeli el Pécs jövőjét a most készülő városfejlesztési koncepció tükrében? Többek között a zöldfelületek mellett felmerült a tömegközlekedés átalakításának kérdése is.

– Többek között erre is keressük a megoldást – tette hozzá Csaba Ders főépítész, aki a tömegközlekedéssel kapcsolatos tervek kapcsán már példával is tudott szolgálni a pécsieknek. A város útjain a jövőben akár biogázüzemű buszok is járhatnak. Az ehhez szükséges üzemanyagot pedig szennyvíziszapból állíttatnánk elő – tette hozzá a város főépítésze.

Patartics Zorán építész, aki korábban az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó vitaesteket szervezte, most a Pécs2030 névre keresztelt koncepciókészítési munkához kapcsolódóan folytatja a nyilvánosság teremtő munkát. A Kis Esti Vitákon egy-egy témán belül kérdez eltérő nézőpontú szereplőket, és ezt lehetővé teszi az érdeklődők számára is. A válaszok beépülhetnek a készülő koncepcióba. Patartics működteti a www.pecs2030.afal.hu weboldalt, amelyen várnak minden kulturált és konstruktív hozzászólást, javaslatot Pécs jelenével és jövőjével kapcsolatban, valamint ugyanitt teszik közzé a készülő koncepcióval kapcsolatos információkat is.

A következő vitát Pécs és régiója, a harmadikat pedig Mit ér a koncepció? címmel rendezik majd. Aktuális információk: http://pecs2030.afal.hu/faliujsag