Nem lesz sztrájk, buszozhatunk!

Megállapodás született a Volán társaságcsoport munkavállalóinak idei bérfejlesztéséről –  olvasható a Volán sajtóközleményében. Az eredeti tervek szerint az ötnapos sztrájk március 23-án kezdődött volna, és a járatok 10%-a maradt volna ki. 

hirdetés

Ahogy korábban írtuk a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) február végén lebegtette meg, hogy ha nem sikerül megállapodni az idei béremelésről, ötnapos figyelmeztető sztrájkot szerveznek a Dél-Dunántúlon.

Dobi István, a SZAKSZ elnöke lapunknak elmondta, ők 6,5 százalékos béremelést szeretnének elérni, ám a Budapesten aláírt megállapodás csak 1,8 százalékos bérnövekedést jelent, és ők ezt semmiképpen sem fogadhatják el. Ennek ellenére néhány nappal később a szakszervezetek átgondolták bérkövetelésüket, így 5,2 százalékban határozták meg az béralap-fejlesztési igényüket.

Egészen e hét szerdáig, azaz március 18-ig úgy volt, hogy a dolgozók valóban sztrájkolni fognak, az MTI-hez eljuttatott közlemény alapján a napi több mint ötezer járatból 550 járat maradt volna ki naponta.

Most úgy tűnik elcsendesedtek a kedélyek  a társaság háza táján, a felek megállapodtak. A kiküldött közlemény szerint az egyezség kiterjed a bér és béren kívüli juttatások/cafeteria területére is.

A megegyezés alapján a keresetfejlesztéshez szükséges forrásokat a munkáltatók nem létszámcsökkentés révén teremtik elő, így az a keresetek növelése mellett a munkahelyek megőrzését is biztosítja – írja a Volán.