Nem okoznak több bajt a vadak a sírkertben: új kerítést kapott a pécsbányai temető

Az új vadhálós kerítés megakadályozza, hogy a közeli erdő vadjai bemenjenek a temetőbe és lelegeljék a sírokra kihelyezett virágokat.

hirdetés

Az erdei vadak betörése már régóta problémát jelentett a a pécsbányai temetőben a sírokat látogató hozzátartozóknak és a temetőt üzemeltető Biokomnak is. Mindez már a múlté, új kerítést kapott a pécsbányai temető – tudtuk meg a városüzemeltetési cégtől.

A temető a fejlesztés előtt (fotó: Biokom)

A sírkertet körülvevő kerítés nyomvonalának hossza körülbelül 900 méter, ugyanakkor a nyomvonal közel felén nem állt már tényleges kerítés és a többi része is nagyon rossz állapotban volt, az elmúlt évek során ugyanis sajnálatos módon az egyes kerítésszakaszok elhasználódtak, vagy ellopták, megrongálták őket.

Viszlát, vadak!

Mivel a temető közvetlenül határos a Mecsek egyik legnagyobb összefüggő erdőjével, így a környezetében honos hazai nagyvadak jelenléte folyamatos volt a területen: a gímszarvasok, vaddisznók, őzek pedig – kerítés híján – rendszeresen behatoltak a temető területére, ahol lelegelték a sírokon elhelyezett virágokat és feltúrták az üresen álló földterületeket.

Az új kerítésre évek óta nagy szükség volt (fotó: Biokom)

A Biokom már évekkel ezelőtt igyekezett orvosolni a problémát, ám az üzemeltetési források akkor nem tették lehetővé, hogy eredményesen távol lehessen tartani a vadakat a temetőből, viszont a városüzemeltetési cég napirenden tartotta a projektet.

Miután a régi kerítés nem volt javítható és karbantartható, ezért mindenképpen egy újat szerettek volna kihelyezni a temető köré. Több megoldás is szóba került a felújítási és rekonstrukciós ütemtervben: például a sírkert betonlapokkal való lekerítése, a hagyományos fonott kerítés, a ponthegesztett kerítés, illetve a vadhálós kerítés felállítása is opció volt. A Biokomnál végül az utóbbi, vadhálós kerítés mellett döntöttek, amely önerős beruházással és vállalkozói kivitelezéssel közel 4 millió forintba került.