Nem sírunk a könnyező gomba után

Részben pályázati forrásból, részben önerőből újítják fel a Mecseki Bányászati Múzeumot. A pécsi múzeum föld alatti épületrészében lévő fagerendákat elpusztító károkozó, a könnyező házigomba eltávolítása és a tárlat helyreállítása továbbra is fontos feladat, a felszíni kiállítás hamarosan megújul.

hirdetés

Egy ideje nem látogatható a Janus Pannonius Múzeum égisze alá tartozó Mecseki Bányászati Múzeum föld alatti kiállítótere. Az egykor bortároló pincerendszerként, valamint háborús búvóhelyként is szolgáló vágatot 2015 novemberében zárták le ideiglenesen, mert az utóbbi időszakban elvégzett felújítási munkák során szakértők megállapították, hogy úgynevezett könnyező házigomba telepedett meg a kiállítás érintett szakaszán.

A gomba a legrosszabb körülményeket is túléli, veszélyt jelent az épület fagerendáira és az emberi egészségre is. A vágat újranyitására csak a fertőzés eltávolítása után, teljes körű rekonstrukciót követően kerülhet sor.

A felújítás szükségességét Rabb Péter építőmérnök is megerősítette. A gombafertőzés kapcsán általa készített szakértői vélemény is alátámasztja, hogy súlyos a helyzet.

Bányászati Múzeum
Teljesen kicserélik a gerendákat

– Ez a gombafajta gyakorlatilag mindent elpusztít. Nem csupán a fagerendákon, hanem sajnos a pince téglaboltozatának falából is nőnek gombák. A teljes pincét ki kell pakolni, a falakat fel kell tölteni védőszerrel, minden anyagot fertőtleníteni kell. Az új faanyagokat feltétlenül megelőző kezeléssel kell ellátni, mielőtt visszaépítik a teljes installációt – mondta a szakember, aki hozzátette, hogy ez nem lesz egyszerű feladat.

Miután két szellőző kürtő is található a szabadban, a “virágzó” könnyező házigomba spórák millióit bocsátja ki magából, így az egész környezetét képes megfertőzni.

könnyező házigomba
Így néz ki a könnyező házigomba

Az önkormányzat rövidesen el kívánja távolítani a fertőzést, emellett mintegy tízmillió forintból – közel egymillió forintos önerő mellett – szeretné helyreállítani a felszíni látogatóteret a Kubinyi Ágoston Program keretében.

A teljes körű felújítás tervei még kialakítás alatt állnak, a cél, hogy a Janus Pannonius Múzeum interaktív, korszerű, valamennyi korosztály érdeklődésére számot tartó kiállítást hozzon létre. A Mecseki Bányászati Múzeum felszíni kiállítása – csökkentett jegyárral – jelenleg is látogatható.

Találtak már korábban is
1997-ben a Civil Közösségek Háza nagytermének padozatán, 2004-ben pedig a Nádor szálló tetőszerkezetében akadtak könnyező gombára. Szerencsére a szakszerű fertőtlenítésnek köszönhetően azóta nyoma sincs a fertőzésnek az érintett épületekben.