Nem vezet majd a semmibe a határnál az M6-os

A magyar kormány határozata szerint jövő tavaszig elkezdődik az M6-os sztráda baranyai folytatásának kialakítása, és a jelek szerint a határnál nem is fog a “semmibe” futni. A napokban ugyanis Horvátország is jelezte, 2020-ra készen lehet a pálya folytatása a határon túl is.

hirdetés
Uránia Mozi

A közelmúltban számoltunk be róla, hogy kormányhatározat rögzítette az M6-os autópálya baranyai szakaszának meghosszabbítását. A határozat szerint idén november 30-áig kiírják a kivitelezésre a közbeszerzési pályázatot, és jövő év április 30-áig megkezdődhet a gyorsforgalmi szakasz építése.

Erre futhat a baranyai szakasz (Forrás: NIF Zrt.)

Az M6-os folytatása eléri a határt, de a tervek szerint nem állhat meg, hiszen a legfontosabb a baranyai, dél-dunántúli térség bekötése a nemzetközi gyorsforgalmi hálózatba. A magyar kormányhatározat fel is hívja a szakminiszterek figyelmét, hogy gyorsítsák fel a nemzetközi tárgyalásokat a fejlesztések határmetszést érintő szakaszairól, és kössék meg a szükséges kormányközi egyeztetéseket.

Fontos kérdés, hogy Horvátország mikor építi meg az összeköttetést biztosító részt. Nagyjából Eszékig már van autópálya, de a horvát oldalon hiányzik még egy szakasz. A napokban Budapesten tárgyalt Miro Kovac, a horvát parlament külügyi bizottságának elnöke. A Szijjártó Péter külügyminiszterrel lefolytatott egyeztetések kiemelt témája volt az M6-os horvát szakaszának ügye. Mint leszögezték, Horvátország arra törekszik, hogy 2020-ra lehetővé tegye az útkapcsolat létrejöttét.

Eszék közelében ér véget most a horvát pálya

Ha ez megvalósul, abból Baranya és Pécs sokat profitálhat. Egyrészt folyamatosan gyorsforgalmi úton lesz elérhető a tenger, ahová minden évben sok ezren mennek nyaralni. De ennél is fontosabb, hogy a kereskedelmi, gazdasági lehetőségek számára új útvonalak nyílnak meg, Baranya így nem lesz zsákutca, hanem egy európai közlekedési folyosó részévé válik.