Népszabi helyett Népszavát vesznek a pécsi újságosoknál

Pécsett pedig nagyon "megszaladt" a Népszava eladása

Tapasztalatunk szerint 70 százalékkal nőhetett a Népszava eladása Pécsen, miután hétfőtől nem jelenik meg a Népszabadság. A baloldali Népszava eladása rekordot döntött a Széchenyi téri újságosnál, háromszor annyi újság fogy. A számok megdöbbentőek és magukért beszélnek.

hirdetés

– Egy Népszabadságot kérek! – Az újságos csodálkozva néz. – Megszűnt – mondja. – Akkor mit vegyek, vesznek helyette? – Hát, Népszavát szoktak! – Akkor azt kérek! – így zajlott a párbeszéd a Széchenyi téri újságossal, akitől megtudtuk, hogy eddig sem volt nagy kereslet egyik lap után sem. A Népszavának most nagyon “megszaladt” az üzlet, egy nap alatt több mint a dupláját tudják értékesíteni. A Széchenyi téri újságosnál ez azt jelenti, hogy 2-3 lap helyett 8-9 darabot is eladnak, vagyis óránkét nagyjából egyet! Ez a szám néhány forgalmasabb helyen magasabb lehet, de ez sem változtat azon a tényen, hogy a nyomtatott lapok utáni kereslet jelentősen csökkent az elmúlt 10 évben.

A Népszava értékesítése nagyjából fedi az országos átlagot. A Magyar Terjesztés-Ellenőrző Szövetség adatai szerint a Népszabadság naponta eladott példányszáma 37 ezer darab volt, a Népszaváé 10 ezer.

Az elmúlt 10 évben a Népszabadság eladott példányszáma 150 ezerről 113 ezerrel, a Népszaváé 28 ezerről 18 ezerrel csökkent.

Népszabi megszűnése az újság 220 forintos árával számolva akár napi 5 millió forintot is hozhat a Napszavának, már ha képesek folyamatosan példányszámuk megháromszorozására.