Hol vásároljon vasárnap? Mutatjuk!

Március 8-a lesz az utolsó vasárnap, hogy kinyithatnak az áruházak, de sok kisbolt is zárva lesz majd a hét utolsó napján. Összeszedtük, kik kapnak felmentést és térképen igyekszünk bemutatni, mely élelmiszerboltok tarthatnak nyitva, ha a tulajdonos vagy a családtagja áll a pult mögött.

hirdetés

Az új szabályok szerint, ahogy azt a Nemzetgazdasági Minisztériumnál lapunknak elmondták, alapvetően minden kiskereskedelmi egység zárva tart a március 8-át követő vasárnapokon, ahol nem a tulajdonos vagy annak családtagja dolgozik a hét utolsó napján. Ugyanígy 22 és reggel 6 óra között hétköznapokon is vonatkozik rájuk a tilalom.

Március elejei információink szerint ezek a City Delikát és Tom Market hálózathoz tartozó boltok tarthatnak nyitva vasárnaponként március 15-től, amennyiben a bolt tulajdonosa vagy annak családtagja dolgozik benne. Az info@pecsma.hu-ra várjuk a jelzéseket, ha valaki tud még olyan üzletekről, amelyek nyitva lesznek. NAGYÍTHATÓ TÉRKÉP ITT!

A törvény nem terjed ki a gyógyszertárakra, nemzetközi reptereken lévő boltokra, restikre, de a börtönökben működő boltoknak sem kell bezárni. Ugyanígy működhetnek boltok vasárnap rendelőkben, kórházakban, piacokon, vásárokban is, ahogy a benzinkutakon, szálláshelyeken, világörökségi területen található üzletekben és a kulturális tevékenységet (például múzeumi bolt) és a fürdő szolgáltatást kiszolgáló kereskedelmi egységekben is.

Az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek mindenhol vasárnaponként.

Minden vasárnap és éjszakánként is kinyithatnak a 200 négyzetméternél kisebb területű boltok, ha a bolt legalább 1/5 tulajdonrésszel rendelkező tulajdonosa vagy annak segítő családtagja dolgozik az üzletben – mondja a jogszabály.

[box title=”Ki az a segítő családtag és hogyan ellenőrzik?” box_color=”#d53434″]A segítő családtag közeli hozzátartozó, azaz a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér lehet. A szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi. „A kereskedő az ellenőrzéskor köteles teljes bizonyító erejű magánokirati formában vagy közokiratba foglalt nyilatkozattal igazolni” – közölte lapunknak az NGM arra a kérdésünkre válaszolva, hogy hogyan járnak utána, ki családtag és ki nem. Mindez azt jelenti, nem árt, ha a személyin kívül házassági- vagy születési anyakönyvi kivonat is van az eladónál.[/box]

A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek kiskereskedelmi napokon 5 óra és 22 óra között, vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között lehetnek nyitva, az újságosok és a virágüzletek 6-tól 12-ig. A sportlétesítményekben lévő boltok ezeken a napokon a sportrendezvények ideje alatt tarthatnak nyitva.

[note note_color=”#4563e7″]Bár Pécs eddig sem bővelkedett az éjjel-nappal nyitva tartó boltokban, hiszen számuk már az éjszakai szesztilalom pár évvel ezelőtti bevezetésekor megritkult, mostantól még kevesebb lehet belőlük. A Kórház téri nonstopnál ki is jelentették: csak hétfőtől szombatig, 6 és 22 óra között lesznek nyitva.[/note]

Két pécsi közkedvelt franchise kisbolthálózatnál is érdeklődtünk arról, hogy tervezik-e a nyitva tartást, de sem a Tom Marketnél, sem a Delikát Citynél nincs egységes álláspont még. Találomra több Tom Marketet is felhívtunk, s mindenhol azt mondták, kinyitnak a törvényi szabályok betartása mellett. Azaz: vagy a tulaj vagy annak családtagja szolgálja majd ki a vásárlókat. Ágai Tamás, a Tom Market alapítója azt mondta, törekednek rá, hogy a legtöbb üzletük nyitva legyen. Március első napjaiban úgy állt a dolog, hogy minden ötödik boltjuk nem nyit csak ki a mintegy félszázból.

Pécsen a nyilatkozatok fényében vélhetően azok a kisboltok, amelyek eddig ünnepnapokon, nemzeti ünnepeken nyitva voltak, nyitva lehetnek ezután vasárnaponként is. Ezekben ugyanis ünnepnapokon eddig is a tulajdonos vagy annak családtagja állt és mindezen szabályok alól a trafikok sem kivételek.

Hogy mi a helyzet a Plázával és az Árkáddal, arról itt írtunk! A belvárosi boltosok pedig még gondolkodnak, de harmaduk szinte bizonyosan kinyit majd.