Olcsóbban veszi a gázt a város

Sok a kérdés

Fogyasztási helytől – azaz intézményegységtől – függően akár harminc százalékot is spórol a város és az egyetem a tavalyi gázszámlákból. Közös pályázaton kerestek szolgáltatót, így sikerült elérni több tízmillió forintos megtakarítást.

hirdetés

Még tavasszal számoltunk be róla, hogy a PTE a fővárosi Semmelweis Egyetemmel, valamint a pécsi önkormányzattal közösen vásárolna földgázt az előttünk álló fűtési szezontól kezdve. Nagy Csaba alpolgármester azt mondta lapunknak, évente félmillió köbméter gázt használ fel a pécsi önkormányzat és a hozzá kapcsolódó intézményi kör – így például iskolák, kulturális terek. Abban bíztak, hogy amennyiben közösen vásárolnak gázt egy ennél is többet fogyasztó intézménnyel, megtakarításokat érhetnek el.

– Már jó ideje szorosabbra fűztük a gazdasági kapcsolatainkat az egyetemmel, ezért is döntöttünk a közös tender kiírása mellett. Szerencsére a Semmelweis Egyetem is csatlakozott hozzánk, így kevés kétség maradt, hogy nem tudunk a jelenleginél kedvezőbb tarifákat kisajtolni a szolgáltatók megversenyeztetésével.

Olcsóban dolgoznak a kazánok!

A tender a minap zárult le, s kiderült: fogyasztási helytől függően 20-30 százalékkal kell ezentúl kevesebbet fizetniük a gázért az intézményeknek. A spórolásra az adott lehetőséget, hogy a jogszabályok szerint már az óránként 20 köbméternél több gázt használók is beszerezhetik a szabadpiacról a fűtőanyagot.

A Pécsi Tudományegyetemnél, a Semmelweisnél és a városnál így összesen évi 200-300 millió megtakarítás is jelentkezhet, hiszen a három intézmény egymilliárd forint körüli összeget költött eddig évente gázvásárlásra. Csak a Pécsi Tudományegyetemnél 128 millió forintos a megtakarítás.

Összehasonlításként érdemes megjegyezni, hogy egy átlagos családi házban évente 2000 köbméter körül fogyasztanak fűtésre, vízmelegítésre, főzésre. A Pécsi Tudományegyetem éves fogyasztása 3,6, a Semmelweisé 2,5, míg a pécsi önkormányzaté 0,5 millió köbméter. Pécsen egyébként a váltás után az eddigi szolgáltatót, az E.on-t a GDF-re cserélik le.

[frame]

A rezsicsökkentések nem érintik őket

A város és az egyetem azért is választotta azt az utat, hogy megversenyezteti a szolgáltatókat, mert a kormányzat rezsicsökkentési intézkedései nem érintik a közületi fogyasztókat. Mint ismert, októbertől újabb 11,1 százalékkal csökken a lakossági villany-, gáz- és távhőszolgáltatás díja. 2013 októberétől így összesen ötödével mérséklődnek a rezsidíjak az egy évvel korábbi számokhoz képest.

[/frame]