Pécs ismét pályázik az európai zöldfővárosi címre

Csütörtökön tartotta áprilisi ülését a pécsi közgyűlés. A képviselők meghallgatták a közfeladatokat ellátó hivatalos szervek – rendőrök, tűzoltók, polgárőrök – beszámolóit a 2018-as évről, Pécs pedig újra pályázhat, hogy Európa Zöld Fővárosa legyen!

hirdetés

A napirendi pontok megtárgyalása előtt Hoppál Péter (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő szólalt fel a nemrég napvilágra került hangfelvételről, ami a DK pécsi kampánygyűléséről szivárgott ki. Hoppál felszólította a párt pécsi elnökét, Kunszt Mártát, hogy mondjon le mandátumáról.

Petíció a vadállatokért

Fodor Ibolya (független) 4200 aláírást gyűjtött össze és adott át Páva Zsolt polgármesternek a közgyűlés elején a cirkuszban tartott vadállatok ügyében. Elmondása szerint már számos országban bevezették a tilalmat, miszerint vadállatok nem léphetnek fel. Legyen Pécs az első hazánkban, aki követi ezt a példát, mondta.

Éves beszámolókat hallgattak meg

A Pécsi Rendőrkapitányság beszámolójában statisztikákkal és mutatókkal szolgált a különféle bűncselekményeket illetően a 2018-as közbiztonsági helyzetről és az előttük álló feladatokról ebben az évben. A közbiztonság megőrzése, a mozgóőri szolgálat, a személy- és vagyonvédelem, de olyan közterületi rendezvények lebonyolítása is a feladatkörükbe tartozik – ezeket is probléma nélkül vezényelték le.
Több képviselő hozzászólt Korontos Zoltán rendőr ezredes beszámolójához, a köszönetmondások mellett többen kitértek a keleti városrészek problémás helyzetére, és konkrét bűncselekmények is felmerültek. A beszámolót ezt követően elfogadta a közgyűlés.

Javultak a mutatók a Pécsi Hivatásos Tűzoltóság tevékenységénél, a riasztások, a műszaki mentések és szabadtéri tüzek száma is csökkent. A téves jelzések száma viszont növekedett. A beszámolójukból kiderült, nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra is és számos rendezvényen képviseltetik magukat. Borteleki Gábor tűzoltó hadnagy beszámolóját követően bejelentette, két laktanya is meg fog épülni a városban, már a helyszíni bejárásokat végzik a szakemberek a kivitelezőkkel.

A Baranya Megyei Polgárőrök Egyesületének Szövetsége is készített beszámolót a 2018-as évről, amelyet a közgyűlés elé tártak. A sokrétű feladatok – közbiztonság, polgárőri oktatás, természetvédelem, járőrszolgálat – ismertetése után a közgyűlés elfogadta a beszámolót.

Páva Zsolt polgármester mindegyik szervnek külön-külön és együtt is megköszönte az egész éves munkát és a beszámolókat.

Személyi változásokról

Egyetemi dékán a Tettye Forrásház igazgatóságában: április 30-al a leköszönő Winkler Tamás igazgatósági tag megvált feladatkörétől, a megürült hely betöltésére pedig a Pécsi Tudományegyetem műszaki karának dékánját, dr. Medvegy Gabriellát kérték fel. A dékán elfogadta a meghívást, így ezentúl ő is részt vesz a döntéshozatalban, ezáltal szorosabbra kötve a szálakat a szolgáltató és az egyetem között.

A Pécs Története Alapítvány is három taggal lett szegényebb kilépések által, helyükre is újak kerülnek: az alapító-elnök Vonyó József helyét Keresnyei János veszi át, a három új tag pedig dr. habil. Kocsis Miklós, dr. Jabrabka Ákos és dr. habil. Bánkuti Gábor.

Nem mindenki pályázik örömmel az Európa Zöld Fővárosa címre

Pécs 2014 és 2016 után harmadszorra is megpályázza az Európa Zöld Fővárosa címet. Az ÖPE kezdeményezésére rábólintottak a pécsi városatyák. Viszont még ez a napirendi pont is magával vont egy szópárbajt.

Páva Zsolt szerint ha a városnak vannak céljai, és konkrét programmal, vízióval rendelkezik, akkor mindenképpen érdemes elindulni az úton. Ennek égisze alatt sok zöldfejlesztést lehet elvégezni. Érdemes elindulni akkor is, ha közösek a célok, nem osztják meg a pécsieket. Példaként említette a nemrég Európa Fájának megválasztott havihegyi mandulafáért tett összefogást.

Kővári János (ÖPE) indítványozóként részletesen ismertette az elképzeléseket, ahogy azt már egy sajtótájékoztatón is korábban elmondta.

Kóbor József (LMP) szerint azonban a város elkésett a szemléletformálással, a pályázással járó támogatás pedig kevés. Támogatja az indulást, azonban egy zöldpárt tagjaként nem dolgozik azokkal együtt, akik nem „zöld” módon gondolkodnak. Kifogásolta azt is, hogy Kővári János koordinálja ezt a programot. Azzal sem ért egyet, hogy a polgármester annak a kezébe helyezi a felelősséget, aki ősszel az utódja kíván lenni.

Kővári szerint az LMP nem tett még le semmit az asztalra a „szövegelésen” kívül, ezzel szemben az ÖPE folyamatos élharcosa a környezetvédelmi ügyeknek már hosszú évek óta. Ám erre válaszul Kóbor azt mondta, hogy amit az ÖPE csinál, az nem a várost szolgálja.

A közgyűlés első körben megszavazta Kővári Jánost a munkacsoport elnökének, majd magára a pályázatra is áldását adta.

Megújuló park, arborétum

Délután folytatták a képviselők a munkát, eldőlt, hogy bár az EKF-programban nem jutott forrás az ANK Művelődési Központjának felújítására, most erre is sor fog kerülni.

A Béke park is megújulhat: mintegy 20 millióból helyeznek ki köztéri bútorokat, játékokat és egy kutyafuttatót is kialakítanak.

A horvátokkal közösen pályázva, egy határon átívelő kooperációs program keretén belül alakíthatnak ki a Malomvölgyi tó körüli arborétumban egy olyan területet, ahol gyógynövényeket lehet majd termeszteni és felhasználni az egyetemmel, pontosabban a Gyógyszerésztudományi Karral. Erre a jelentős támogatás mellett 5,5 millió forint önerőt kell biztosítani.

Hat-hét éve készült el Pécsnek a most is érvényben lévő stratégiai zajtérképe, azóta pedig sok minden változott a városban, ezt a kérdés is megtárgyalták a képviselők. Páva Zsolt polgármester elmondta, a zaj ugyan csökkent az elmúlt években, ez még mindig nem olyan léptékű, hogy hátradőljünk.
Gulyás Emil (MSZP) és Kóbor József (LMP) szerint egyaránt tűrhetetlen a helyzet, borzalmas a zaj a város számos részén, köszönhetően ez a szörnyű állapotban lévő utaknak. Huba Csaba (FIDESZ-KDNP) viszont szakértőkre hivatkozva válaszolta, hogy a közelmúltban lezajlott számos útjavításnak köszönhetően nagymértékben csillapodott a zaj.

Ezen kívül határozott – hosszas vita után – a közgyűlés a hosszú távú városi sportkoncepcióról is.

 

Hirdetés