Pécs tömve van értékekkel

A kocsi, ami nem fogyaszt semmit

Helyi kézműves termékek, formabontó egyetemi innovációk, helyi képzőművészek remekművei kapnak helyet a Zsolnay Negyedben szeptember 4. és 6. között, az I. Pécsi Érték Kiállításon.

hirdetés

Igazi, hamisítatlan pécsi értékekből szemezgethet az, aki a Zsolnay-negyedbe látogat szeptember 4. és 6. között. A Zsolnay-fesztivál keretében megrendezendő program célja, hogy bemutassa a pécsi kis- és középvállalkozások kimagasló színvonalú, értékes termékeit és szolgáltatásait, melyek a város gazdaságát nem csak színesítik, de fel is lendítik.

Helyi finomságok a kiállíáson
Helyi finomságok a kiállíáson

Az új, hagyományteremtő kezdeményezés keretében olyan pécsi értékeket mutatnak be a kiállítás szervezői, melyekről a városban sokan nem is tudnak. A helyi kézműves manufaktúrák termékei – ételek, italok, gyógykészítmények – mellett számos egyetemi fejlesztés és innováció is kiállításra kerül, mint például a már általunk is bemutatott kocsi, ami alig fogyaszt valamit, vagy az életmentő tüdőszűrő-alkalmazás.

Látványos díszbútorok Pécsről
Látványos díszbútorok Pécsről

A kiállítást Kővári János az ÖPE képviselője nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, hogy az egy éve megalakult, Pécsi Érték Közösség által szervezett kiállítás célja, hogy ráébressze a pécsieket arra, hogy Pécsnek rengeteg olyan kincse van, melyeket egy közösségként összefogva kell féltve őrizni, azokat pedig, akik létrehozzák ezeket, támogatni és becsülni kell.

Meg kell becsülnünk értékeinket
Meg kell becsülnünk értékeinket

Kővári hozzátette, hogy a kiállításon a pécsiek által teremtett értékek egyaránt képviselik a város és az ország múltjának hagyományait, és a jövőt formáló vívmányokat is.

A megnyitóra sokan kíváncsiak voltak
A megnyitóra sokan kíváncsiak voltak

A rendezvényen 22 pécsi cég és vállalkozás mutatkozik be, láthatunk például kertészeti összeállítást a Hentz Kertészet jóvoltából, de kandallókat és kályhacsempéket a Ceramic Art stúdiótól, vagy Keményffy Gábor keramikus műveiből vagy éppen Marsalkó Péter fotóművész képeiből is.

A kocsi, ami nem fogyaszt semmit
A kocsi, ami nem fogyaszt semmit

Jelen lesznek a Mecseki Mézes Körút termékei, a Kárpát Pékség különleges ajándéksütijei, néhány igen érdekes pécsi színházi jelmez, de hat kisiparos is bemutatja termékeit, csakúgy, mint két elektronikai cég. A Míves Falon a pécsi iparosok műveit állítják ki, míg a Magar Szociális Szövetkezet látványos zöldség-gyümölcs fallal és ajándékokkal várja a vendégeket. A PTE műszaki kara a nemsokára megvalósuló pécsi kosárakadémia, valamint a Szentágothai Kutatóközpont makettjeivel hívogatja majd a látogatókat.