Pécsen is tüntettek a tanárok

Közel ezer ember menetelt az esőben

Pécsen is tüntettek a tanárok és a mellettük kiálló civilek, pártok. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nehezményezi a tanárok és az oktatási rendszer helyzetét. Pécsen az ügy megsegítése érdekében szimpátiavonulást tartottak, amelyen közel ezer ember vett részt. A tüntetés fennakadások nélkül zajlott, nagy esőben, heves szónoklatokkal.

hirdetés

A PDSZ által szervezett megmozdulást az országszerte nagy visszhangot kapott miskolci pedagógus-tüntetés mellett kiálló szimpátia-akcióként hirdették meg. Mint közismert, a miskolci Herman Ottó Gimnázium 2015 novemberében adott ki egy nyílt levelet az oktatási rendszer jelenlegi problémáiról, a közleményük után több száz iskola csatlakozott az ügyükhöz, köztük baranyai intézmények, tanárok és a velük egyetértő szülők is. Az oktatás jobb megbecsüléséért és az oktatási intézmények önállóságáért, jobb munkakörülményekért tüntettek tehát Pécsen is.

Közel ezer ember menetelt az esőben
Közel ezer ember menetelt az esőben

Az esőtől nehezített, de rendőri kísérettel könnyített tüntető menet a 48-as térről a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Színház téren található épületéig vonult – közel ezer fő vett részt benne. A tömegben néha felcsendültek ironikus ballagási nóták, de igazán inkább a „Tűnjön el a Klik!” kántálások zengtek.

A menet a Király utcába érve megállt a volt Sufni saroképületénél, ahol Schilling Árpád, a Krétakör Színház alapítója – aki épp Pécsen tárgyalt – öntött erőt a tüntetőkbe. Azt a tanácsot adta a pécsi pedagógusoknak, hogy azt tanítsák, amit akarnak, amiben hisznek, és ne kössenek semmilyen kompromisszumot a kormánnyal.

Nagy Erzsébet szól a tüntetőkhöz
Nagy Erzsébet szól a tüntetőkhöz

Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője a Színház téren a pedagógusok követeléseinek felsorolásakor elmondta, komoly, átfogó változtatásokra van szükség ahhoz, hogy az iskolai adminisztrációs munkák nagy mennyisége és a túlórázás miatt leterhelt tanárok, valamint a minimálbéren élő pedagógus-asszisztensek helyzete jobbra forduljon. Emellett a diákok is nagyon sok és fárasztó munkával néznek szembe napi szinten, amelyen a PDSZ álláspontja szerint azonnal segíteni kell. A gyerekek túl sok időt töltenek az egyébként tisztességesen fel sem szerelt iskolában, és „hullafáradtan” érnek haza, és a heti 5 testnevelés órát is túlzásnak vélik.

A tüntetők a 48-as térről indultak a Színház térre
A tüntetők a 48-as térről indultak a Színház térre

A pedagógusok továbbá követelik, hogy azonnal szüntessék meg a Nemzeti Pedagógus Kart, a pedagógusok elleni adatgyűjtéseket, valamint a szabad tankönyvválasztás visszaállítását és a tankötelezettségi korhatár visszaállítását 18 éves korra.

Schilling Árpád is besegített
Schilling Árpád is besegített

Nagy Erzsébet kiemelte, hogy a pedagógusoknak tárgyalniuk kell a kormánnyal, nem szabad megengedniük, hogy az Oktatási Minisztérium zárt üléseken, „saját magával tárgyaljon” a tanárok sorsáról. A Klik munkáját feleslegesnek és károsnak nevezte.

Nagyjából az egyetlen transzparens ez volt
Nagyjából az egyetlen transzparens ez volt

Ezután Ágoston Andrea beszélt, a pécsi tüntetés meghirdetője, aki annyit kért a tüntetőktől, hogy vigyék végig a tiltakozásokat szerte az országban, amíg el nem érik a céljukat.

Pár fáklya és mécses is előkerült az eső ellenére
Pár fáklya és mécses is előkerült az eső ellenére

A demonstrálókhoz szólt Nagy-Bandó András is, aki azzal kezdte, hogy „ez a papírmasé kormány egyszer el fog égni”, majd arra buzdította a tömeget, hogy ne féljenek a kormánytól. Kiemelte, hogy ha valakit ezután a tüntetés után bármilyen bántalom, sérelem ér a munkahelyén vagy a hétköznapokban, akkor újra össze fognak gyűlni.

Közben csökkentették a pedagógusok terheit
Jelentősen csökkennek az önértékelési és tanfelügyeleti folyamatokban a pedagógusok adminisztrációs terhei, mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára szerdán Pécsen, újságírók előtt, a tüntetőmenet megkezdése után – írja az MTI. Pölöskei Gáborné az Országjárás az oktatásról programsorozat pécsi fórumát követően jelezte, a miniszteri döntéssel csökkent a tanfelügyeletek, illetve a minősítések száma is. Kitért arra is: “tovább folytatódik a párbeszéd a pedagógusok és az oktatási tárca között, aminek célja, hogy rendszerbe tudjuk foglalni a tanárok problémafelvetéseit”. A helyettes államtitkár közölte, ezek között szerepeltek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) érintő, a működéssel és fenntartással kapcsolatos kérdések, valamint szó volt a pedagógusok minősítő- és felügyeleti rendszeréről is.