Pécsi rekorddöntés – még két nap hőség

Hajnalban megdőlt a napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord, Pécs-Árpádtetőn hajnalban 23,8 Celsius-fokot mértek – közölte a meteorológiai szolgálat. A hőség miatt több helyen nőtt a talaj közeli ózon koncentrációja, ezért tizenöt város levegőjét a “kifogásolt” kategóriába sorolták.

hirdetés

Legutóbb tavaly dőlt meg az augusztus 7-ei legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord, akkor Miskolcon 23,3 fok volt. Szerdán országszerte 27-30 fok körüli napi középhőmérsékletre lehet számítani. A maximumhőmérséklet várhatóan 35 és 40 fok között alakul.

Szerdán és a következő napokban további melegrekordok dőlhetnek meg.

Az országos tiszti főorvos által elrendelt harmadfokú hőségriadó csütörtök éjfélig van érvényben. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hétfőn azt közölte, a hőségriadó elrendelésére azért volt szükség, mert a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a kánikula folytatódik, a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot is meghaladhatja, az ország egyes részein a 30 fokot is elérheti.

Az ÁNTSZ szerdán a Facebook-oldalán azt közölte: a napok óta tartó hőség, illetve erős napsugárzás hatására több városban is emelkedett a talaj közeli ózon koncentrációja, ezért az elmúlt 24 óra mérési adatai alapján tizenöt település levegőjét a “kifogásolt” kategóriába sorolta az Országos Környezetegészségügyi Intézet. Ez alapján az OKI térképén a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték a többi között Budapestet, Sopront, Székesfehérvárt, Veszprémet, Tatabányát, Egert, Salgótarjánt és Nyíregyházát is.

A tájékoztatás szerint az ózon izgatja a szemet és a légzőszervek nyálkahártyáját, súlyosbítja a krónikus betegségeket, elsősorban a hörghurutot és az asztmát. Egészséges embereknél is a hosszabb ideig tartó fizikai munka jelentősen csökkenti a tüdőfunkciót, amit émelygés, hányinger, köhögés, mellkasi fájdalmak kísérhetnek. Az ózon a légzőszervek gyulladását is kiválthatja, s jelentősen súlyosbíthatja a pollenallergiás betegek tüneteit.

A hőség miatt több vasútvonalon korlátozták a vonatok sebességét, az érintett szakaszokon 15-25 perces késésekre kell számítani. A Mávinform tájékoztatása szerint este 7 óráig a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia és a Budapest-Miskolc-Szerencs-Nyíregyháza vasútvonalon kell korlátozásokra számítani.

Az országban több helyen ivóvizet osztanak és párakapukat állítottak fel.

Pécsen is működik több ilyen, így – bár nagyon gyér a forgalom az utcákon – a belvárosban nyerhetnek némi felüdülést. A szakemberek senkinek nem tanácsolják, hogy 11 és 15 óra között a napon tartózkodjanak.

A meteorológusok szerint péntek éjjel ér véget a mostani hőhullám, ekkor tíz fokot esik a hőmérséklet egy nap alatt.

Korábbi anyagunk a hőségről itt olvasható!