PTE: Több mint 5000 új hallgató

Augusztus 26-án hirdették ki az idei felsőoktatási pótfelvételi ponthatárait. 2015-ben 8200-an adták be jelentkezésüket valamelyik egyetemre vagy főiskolára, azonban mindenki csak egy helyre pályázhatott. A jelentkezők 73 százaléka alapképzésre és osztatlan képzésre, főleg nappali és levelező munkarendben. A Pécsi Tudományegyetemre eddig minden évben növekedett a pótfelvételi keretében bekerülők száma, így idén összességében több mint ötezer elsős egyetemista kezdheti meg tanulmányait.

hirdetés

A pótfelvételizőknek idén augusztus 10-ig volt lehetőségük arra, hogy beadják jelentkezésüket valamilyen szakra. Az eljárás során már csak egyetlen szakot lehetett megjelölni, a felsőoktatási intézmények ugyanakkor szinte kizárólag önköltséges képzéseket hirdettek meg.

A legnépszerűbb a jogász képzés volt, az összes pótfelvételiző 15 százaléka erre a képzésre kívánt bekerülni. A második helyre a gazdálkodási és menedzsment szak került, arra 431-en jelentkeztek, a harmadik legvonzóbb képzés a kereskedelem és marketing volt, ezen a szakon 253-an szerettek volna továbbtanulni.

A pótfelvételi ponthatárainak meghúzása eredményeként a PTE önköltséges képzései közül a jogász szakra 282 pontot kellett minimálisan elérni, az általános orvosi szakon 407, a gyógyszerész szakon pedig 338 pontot. A bölcsészkaron nagy volt a szórás, a legmagasabb pontszámot a levelezők számára indított szociális munkás szakon húzták meg, ide 450 pontot kellett összeszedni, de szintén magasnak tekinthető a szintúgy levelező tagozaton induló szabad bölcsészet is a maga 424-es ponthatárával.

A neten ingyen és bérmentve tolhatjuk a kurzusokat egymás után
Lehet böngészni az adatokat.

A nappali tagozaton meghirdetett bölcsészettudományi képzések közül a legtöbb pontot az osztatlan tanári képzésen kellett elérni, a jövendő magyar-, történelem és állampolgári ismereteket oktató fiataloknak 427 pontot kellett minimális szerezniük.

A legnépszerűbb képzések közül a magyar szakon 419, nemzeti tanulmányok szakon 365, politológián 420, pszichológián 410, szociológián 364, történelmen 368 pont volt a határ. A közgazdaság-tudományi karon az angol nyelvű gazdálkodási és menedzsment szakon meghúzott 400 pontos határ volt a legmagasabb, a műszaki karra az építőművészeti szakra (350 pont), míg a természettudományi karon a fizika szakra volt a legnehezebb bekerülni (398 pont).

A Pécsi Tudományegyetemre a “rendes”, általános felvételi eljárás során 4574 hallgatót vettek fel idén. Ha hozzájuk vesszük még a Stipendium Hungaricum programban a későbbiekben érkező külföldi hallgatókat és a mostani pótfelvételi eljárás során felvett diákokat, akkor ismét elmondható, hogy több mint ötezren kezdik meg tanulmányaikat szeptemberben a pécsi universitason.