Segítsen! – Fáznak és éheznek!

A kertvárosi Mosolymanó Egyesület tervez, szervez és oszt. Közben pedig döbbenetes történetekkel és különleges emberekkel találkoznak.

hirdetés


Az egyesület októberben csaknem negyven rászoruló, óvodás gyereket nevelő családnak osztott téli ruhát és cipőt. Az adományokat kertvárosiaknak adták a mosolymanósok. Vörösné Deák Andrea, az egyesület elnöke elmondta: a felajánlások elsősorban a szintén rossz körülmények között élő családoktól és idős néniktől érkeztek. Megdöbbentő volt látni azt, hogy azok adták oda a kinőtt ruháikat, akik szintén rászorulók – tette hozzá.

A legutóbbi akciójukon tíz óriásdoboznyi ruha gyűlt össze, s bár mindent szétosztottak, sokaknak még így sem jutott meleg kabát vagy téli cipő, ezért úgy döntöttek, tovább gyűjtenek. A városi távhőszolgáltatótól kaptak egy helyiséget, a Nevelési Központnál lévő volt Pétáv épület garázsát, ami a „telephelyük” lett. Itt minden kedden 16 és 18 óra között „mini börzikét” tartanak. Ezeken a rendezvényeken az anyukák egymás között cserélgethetnek, és fel is ajánlhatják már nem használt ruháikat. Ezeket oda tudják adni azoknak a családoknak, akiknek a védőnők és a szociális munkások szerint is szükségük van a segítségre.

– A legutóbbi osztáson több szülővel is beszélgettem – mondja az egyesület vezetője. – Szívbemarkoló volt például azt hallani egy hatgyerekes anyukától, hogy hétvégén nem tud mit adni a gyermekeinek enni. Ezért úgy döntöttünk, szervezünk egy piacot is, amelyre helyi termelőket hívunk, ahol olcsóbban lehetne élelmiszereket vásárolni. A közeli szupermarkettel is tárgyalunk már, hogy azokat a termékeket, amelyeknek a szavatossági ideje ugyan még nem járt le, de már le kell venni a polcról, ne a szemétbe dobják, hanem adják oda nekünk, hogy mi szétoszthassuk – számolt be Vörösné Deák Andrea.

A közelgő karácsony pedig szintén sok családnak nemcsak örömet, hanem gondot is jelent. A szegényebbek nem tudnak játékot venni a gyermekeiknek, ezért a kertvárosi szervezet várja az otthon már megunt játékokat is, amelyeket majd december 8-án osztanak szét, boldogabbá téve így a nehezebb sorsú gyerkőcök ünnepét.