Sokkal drágább lesz a cigi

Komoly változásokkal kell számolnia a dohánytermékekkel foglalkozóknak, és persze dohányosoknak is, hiszen jövőre jelentősen meg fognak ugrani a cigiárak. Ez pedig a dohányipari befektetők és a dohánygyárak – köztük a pécsi gyár – szerint is akár az ipar összeomlását is jelentheti.

hirdetés

Nagy port kavart a dohánytermékek előállításában és kereskedelmében dolgozók között a Nemzetgazdasági Minisztérium által nemrég benyújtott adócsomag, melyben kiemelt szerepet kapott a dohánytermékek jövedéki adójának megemelése is. A cigik és a sodródohányok jövedéki adója a jövőben ugyanis 3 lépésben 29 százalékkal emelkedik majd a tervek szerint, az első lépésre pedig már idén szeptember 1-jéig sor kerül. A folyamat 2017-ben ér véget, amikor is a dohánytermékek zárjegyet fognak kapni.

Jöhetnek a feketén behozott cigik?
Jöhetnek a feketén behozott cigik?

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének közleménye szerint a dohánypiac teljes összeomlásához vezetne, ha az Országgyűlés elfogadná a jövedékiadó-emelési javaslatot. A szövetség tagvállalataként pedig a British American Tobacco is egyetért ezzel a véleménnyel.

A BAT pécsi gyárától Tóth Attila, a szabályozási ügyek és kormányzati kapcsolatok vezetője lapunknak elmondta, hogy komoly problémát jelenthet az emelés, mely számításuk szerint akár 300 forintos árnövekedést is hozhat 2017 végére. Kifejtette: az ilyen gyors ütemben bekövetkező emelés egyik legnagyobb gondot okozó velejárója az, hogy megélénkülne a feketepiac, erősödnének és nőnének a csempésztársaságok, ami egyet jelentene a kiskereskedők és a dohánypiaci szereplők jövedelmének visszaesésével, negatív hatással lesz az adóbevételre, és akár elbocsátásokhoz is vezethet az ország gyáraiban.

Egységes lesz a csomagolás is
Egységes lesz a csomagolás is

Ezzel egy időben a feketepiac mellett megnőne a határ menti bevásárlóturizmus is, hiszen az áremelések következtében Magyarországon lesz a legdrágább a dohány.

A rák kevésbé fog terjedni így?
A rák kevésbé fog terjedni így?

A jövedéki-adóemelés mellett a 2014-ben hozott uniós rendelkezés eredményeként egységesíteni fogják a cigicsomagolásokat, és betiltják a bizonyítottan károsabb és addiktívabb mentolos és egyéb ízesített dohánytermékeket is. Ennek a 2014-ben elfogadott szabályozásnak a célja, hogy a dohányzás kevésbé legyen vonzó, elsősorban a fiatalok számára.

Tóth Attila elmondta, hogy a mentolos, ízesített, aromás dohánytermékeknek alapvetően nincs nagy keletje itthon, a dohánytermékek fogyasztásának 18-20 százalékát teszik ki, viszont ha ezeket a termékeket kivezetik, az így keletkezett rést a cégeknek valahogy majd pótolniuk kell. A mentolos cigaretta tilalmával kapcsolatban elmondta, hogy feltehetően akad majd, aki leszokik a dohányzásról kedvenc márkájának hiányában, mások viszont át fognak szokni egy másik cigarettára, vagy dohányra.

A mentolos ízesítés a rendelet szerint 2020-ban szűnik majd meg teljesen.

Vissza lehet szorítani a dohányzást áremeléssel?
Vissza lehet szorítani a dohányzást áremeléssel?

Lapunk felkeresett néhány pécsi trafikost is, azonban úgy tűnik, hogy a téma túl érzékenyen érinti őket, ugyanis egy névtelenül nyilatkozó dohányboltost leszámítva senki nem akarta megosztani véleményét. A nevét elhallgatni kívánó trafikos pedig csupán annyit mondott, hogy szerinte a tervezett áremelésnek köszönhetően Pécsett is meg fognak majd jelenni a fővárosi Blaha Lujza téren és a Keleti Pályaudvar mellett „strázsáló” cigiárusok, akik olcsóbb csempészdohánnyal csábítják majd el a vevőket a trafikoktól.