Százmilliókból újult meg a pécsi roma gimi

Ünnepélyes keretek között átadták a pécsi központú 844 milliós összköltségű Nemzetiségi–Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ intézményeit, a Gandhi Gimnáziumban, ahol látványos és érdekes programokkal várták az érdeklődőket a nap folyamán.

Idén októberben a Pécsi Nemzetiségi Ünneppel vette kezdetét az a 844 millió forintos projekt, melynek célja a nemzetiségek kultúrájának életben tartása és népszerűsítése volt. A nemzetiségi fesztivál azonban csupán a kezdet volt, hiszen azzal egy időben nyílt meg Pécsett – a Gandhi Nonprofit Kft. irányításával – a Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ is, ahol a projekt részeként kialakítottak egy egyedülálló videó- és hangstúdiót, egy nyelvi labort, egy digitális dokumentum- és könyvtárat, valamint létrehozták a különleges háromdimenziós technikát alkalmazó „Leonar3do” bemutató- és oktató teremet is.

A fejlesztéseket pedig mindenki szemügyre vehette a Gandhi Gimnáziumban rendezett projektzáró nyílt napon.

A Gandhi hagyományőrzői látványos műsort adtak elő
A Gandhi hagyományőrzői látványos műsort adtak elő

Az eseményen beszédet mondott Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, aki kiemelte, hogy a pécsi fejlesztés túlmutat az iskola falain, ugyanis a kézzelfogható és szemmel látható munka eredményei mögött érződik a szenvedélyes közös munka ereje is. Ez a projekt elérte, hogy a kisebbségi és többségi társadalom képviselői jobban megismerjék és megértsék egymást, ezáltal pedig „a közös együttélés beruházásaként” kell rá tekinteni. Pécs pedig – folytatta – büszke lehet a Gandhi Gimnáziumban végbe ment példaértékű fejlesztésekre, hiszen az ilyen kezdeményezések mentén erősödhet csak meg az egymás iránt táplált bizalom, és fejlődhet az „együttműködés kultúrája”.

Czibere Károly kipróbálja a 3D-s programokat
Czibere Károly kipróbálja a 3D-s programokat

Czibere Károly után Pécs alpolgármestere, Őri László tartotta meg beszédét, aki elmondta, hogy a fejlesztések mögött egy fontos üzenet húzódik meg. Ez az üzenet pedig az, hogy Pécs az ilyen programokkal a városban élők – legyenek azok a kisebbségi- vagy a többségi társadalom képviselői – közösségét építik, erősítik, és formálják. A Gandhi Gimnáziumban megvalósult projekt a pécsiek együttműködését és összetartozásuk élményét teremti tehát meg.

Az új hang- és videóstúdió a Gandhi büszkesége
Az új hang- és videóstúdió a Gandhi büszkesége

Az eseményre ellátogatók ezután kipróbálhatták a Pécs Nemzetiségi Ünnepen is bizonyított „Kultúrkaraván” névre keresztelt mozgószínpadot is, a látványos bemutatók mellett pedig színpadi programok is szórakoztatták az egybegyűlteket.

Ki lehetett próbálni a stúdiót
Ki lehetett próbálni a stúdiót

Fellépett például a Gandhi Gimnázium hagyományőrző kórusa és az iskola zenészei is megmutatták mit tudnak. A nyílt nap programját a Group’n’Swing zenekar nyilvános forgatással egybekötött rendhagyó koncertje zárta.