Vasárnap jelentette be Orbán Viktor kormányfő, hogy kiemelt támogatást kapnak a gyermeket vállaló, nevelő családok. A hétpontos akcióterv újabb részleteiről hétfőn a családügyi államtitkár számolt be, az már látszik, hogy komoly támogatást kapnak a szülők.

Hétpontos akciótervet jelentett be vasárnapi évértékelőjén Orbán Viktor miniszterelnök: az eddigiek után újabb személyijövedelamadó-kedvezmények, a csok kiterjesztése, sőt a nagycsaládosok számára autóvásárlási támogatás is szerepel benne.

Sok gyerekhez már autó is kell

A program a jelek szerint alaposan megmozdította a magyarok fantáziáját, erre az egyik legjobb példa, hogy a legnagyobb internetes kereső szinte azonnal feldobja a kereséseknél a „7 személyes autó” kifejezést. Erre 2,5 millió forintos támogatást lehet kapni, és ez már önmagában jelentős összeg. A kormány legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a legalább három gyermeket nevelő családok esetében 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással, amely az autó árának maximum 50 százalékát teheti ki. Ezt nem kell megelőlegezni, az állam utalja az autókereskedőnek, a rendszer várhatóan már júliustól él.

Bölcsődék vagy éppen segítő nagyi

A tapasztalatok szerint sok hölgy azért nem vállal gyermeket, mert nem tud/akar kiesni a munkából, viszont nincs elég bölcsődei férőhely. A kormány ezért mintegy 20 ezer új bölcsődei férőhelyet létesít, a számítások szerint ugyanis ennyi még kell a meglévő 50 ezerhez, hogy minden kisgyerek bejuthasson. Pécsett ennek már úgymond komoly előzményei vannak, hiszen az elmúlt időszakban egymás után újulnak meg az óvodák, bölcsődék.

Ha ugyanakkor valaki nem a bölcsődére, hanem inkább a nagyszülőre bízná a gyermeket, ezt is támogatja a kormány egy új intézkedéssel. A következő adóévtől, 2020-tól bevezetik ugyanis a nagyszülői gyedet, azaz a szülő úgymond átadhatja jogosultságát. A nagyszülői gyedet csak a még aktív, tehát dolgozó nagyszülők vehetik igénybe, nyugdíjasok nem, és a gyed extra nem terjed ki rá, tehát ha a nagyszülő visszamegy dolgozni, akkor a gyed folyósítása megszűnik.

Egy és két gyermek után is komoly támogatás

Sok fiatalnak gond, hogy ha lakáshoz tudnak is jutni, szinte a csupasz falakkal kezdhetik közös életüket, mások pedig máig cipelik a diákhitel terhét. Novák Katalin családügyi államtitkár hétfőn a fiatal házasok gyermekvállalási támogatásáról elmondta, azt minden új gyermeket vállaló 18 és 40 év közötti nő igényelheti, aki első házasságában él, és legalább három év munkaviszonnyal rendelkezik. Legfeljebb 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitel vehető fel, és júliustól számítva három évig áll majd nyitva ez a lehetőség. A törlesztést az első, a 2019. július 1-je után született gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik és a tőketartozás 30 százalékát is elengedik, a harmadik gyermeknél pedig a kölcsön további részét teljes egészében elengedik, így akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat ez a lehetőség. Ha a maximális 10 millió forintos összeget veszik fel a szülők, akkor a havi törlesztőrészlet legfeljebb 50 ezer forint lesz, és akár 20 éves futamidővel számolhatnak. A támogatást azok is igénybe vehetik, akik házasok és már van gyermekük, de csak további gyermek után kérhető a kölcsön.

Csok már használt lakásra is

Új intézkedés, hogy a csok mellé kapható kedvezményes hitel már használt lakásokra is felvehetővé válik, vagyis a kétgyermekes családok 10 millió, a három- és a többgyermekes családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek már igénybe használt lakás vagy ház vásárlására. Fontos tudni, hogy a használt ingatlanok vásárlására vonatkozóan eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, amely korábban a csok felvételének a feltétele volt.

Átvállalja az állam a jelzáloghitel egy részét

A jelzáloghitelek egy részének átvállalása úgy változik, hogy már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállalnak át. Ez a lehetőség a kamattámogatott csok-hitelek esetén is érvényes.

Négy gyerek után adómentesség

A legalább négygyerekes nők szja-mentességét várhatóan a jövő évtől vezetik be, és ez nemcsak a 18 év alatti gyerekek esetén érvényes, hanem a felnőtt gyerekek után is, egészen a nyugdíjig. Az adómentesség kizárólag a munkából származó jövedelemre igaz, tehát például az osztalékból származóra nem lehet igénybe venni. Ilyen lehetőség egyébként a világon sehol nincs, hazánkban vezetik be először.