Új életre kel a Pécsi Polgári Szalon

Lengvárszky Attila lett a Pécsi Polgári Szalon új elnöke. A főleg pécsi értelmiségieket és vállalkozókat megcélzó civil egyesület elsősorban zárt körű rendezvényeket tart, de a távlati célok között szerepel, hogy Pécs lakosságának közízlését is formálják.

Nemrég új elnöke lett a Pécsi Polgári Szalon elnevezésű civil szervezetnek. A közelmúltig Páva Zsolt polgármester töltötte be a tisztséget, ám a városvezető más irányú elfoglaltságai miatt már nem tudott kellő figyelmet fordítani az egyesület működtetésére. Lapunknak most Lengvárszky Attila, az új elnök nyilatkozott.

– Azért vállaltam el a szalon újjáélesztésének feladatát, hogy azt az értékrendszert képviseljem, amit a polgári szalon a működési szabályzatában is deklarált. Nevezetesen, hogy a hagyományos nemzeti értékeket fontosnak tekintő és az európai kulturális értékek iránt fogékony polgárok egyfajta gyűjtőbázisa legyen. Elsősorban a konzervatív értelmiséget és vállalkozókat szeretnénk megszólítani, akik meghatározóak a város szellemi és gazdasági életében, s akik nagy mértékben meghatározhatják Pécs jövőjét is.

A jelenleg a Pécsi Tudományegyetem oktatási igazgatójaként tevékenykedő Lengvárszky hozzátette, hogy szeretnének tükröt tartania a mindenkori városvezetésnek, egyfajta véleményvezér szerepet kívánnak betölteni, s különböző javaslatokat és ötleteket felvázolni a döntéshozók számára.

– Ez zárt kör, csak meghívás alapján lehet belépni, ehhez az elnökség jóváhagyása szükséges. Ugyanakkor nem tagokat toborzunk, hanem olyan közösséget, amely tényleg kreatívan és támogatóan áll a város életéhez és jövőjéhez. Vitatkozunk, gondolkodunk, de nem sehová sem vezető vitákat szeretnénk, hanem építő jellegű kritikákat szeretnénk megfogalmazni – mondta az elnök.

A tervek szerint előbb két-háromhavonta tartanának meghívásos eseményt, ám ha az egyesület a kitűzött céljainak megfelelően működik, akkor nyilvános programokat is szerveznének, bevonva a város lakosságát is. Az első eseményen Páva Zsolttal beszélgettek Pécs jövőképéről, a következőre májusban kerül sor.

hirdetés

Hirdetés