Vád: 6,8 milliárdos kárt okozhatott volna Keczer

Újrakezdődött Keczer László, a Pécsi Közlekedési Zrt. volt vezérének büntetőpere a Pécsi Törvényszéken. Az ügyészség szerint ha nem állítják le a buszos bizniszt, akkor többmilliárdos kárt okoztak volna  PK-nak, de így is százmilliókat bukott el a többségi önkormányzati tulajdonban lévő vállalat. A volt vezér ártatlannak tartja magát.

hirdetés

A 2009-ben történt buszeladási ügyben egyszer már kimondták Keczer László bűnösségét különösen nagy értékben elkövetett hűtlen kezelés miatt – hét év börtönt is kapott – , ám a másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla szerint nem volt pontos a korábbi vádirat, a tényállás nem volt teljes körűen felderített, ezért új eljárásra kötelezte a Törvényszéket és kérte, hogy a vádirat hiányosságait pótoltassa az ügyészséggel.

A megismételt tárgyaláson az ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat. E szerint Keczer 11 évre szóló megállapodást kötött a Pécsi Közlekedési Zrt. 2009 elején eladott autóbuszparkjának bérléséről, amely független piaci szereplők áraihoz képest a cégnek 671 millió forint többletköltséget jelentett, és 2019 végéig 6,8 milliárd forint pluszkiadással járt volna. Ha nem kerül sor a szerződés felmondására 2011-ben, akkor ez tovább nőtt volna.

A bíróságon tagadta bűnösségét Keczer László, szerinte nem követett el bűncselekményt. Szavaiból kiderült: ebből a díjból később saját szervizbázist építettek volna, valamint így készítették elő az új buszok beszerzését. A cél az volt, hogy a Pannon Volánnal közös működést alakítsanak ki, miután 2008-ban a városi közlekedési cég pénzügyi helyzete a végső stádiumba került. Egyébként szerinte a magánbefektető Mecsekbusz Kft. érkezése, vagyis 2008 ősze előtt folyt ki a pénz a cégből, s amikor szóvá tette ezt, azt reagálta városi tulajdonos (Pécs Holding Zrt.), hogy “ne firtassák a múltat”.

A buszokat még 2009 januárjában adták el 7 darab kézzel írt számla alapján a PK Busrent Kft.-nek, amelytől rögtön vissza is bérelték azokat. Az ügylet miatt Páva Zsolt, Pécs polgármestere az év májusában tett feljelentést. Egy másik bíróság,  a Zalaegerszegi Törvényszék jó erkölcsbe ütközőnek, ezért semmisnek nyilvánította a szerződést még tavaly.