Vécékkel várja a pécsi vasútállomás a menekülteket

Menekültek, vécé, máv (2)

hirdetés

Nem úgy tűnik, hogy egyedi eset volt a keddi, amikor 30-35, főként Afganisztánból származó menekült jelent meg a pécsi vasútállomáson. A MÁV egy utasforgalom elől elzárt területet alakított ki kukákkal, toi-toi vécékkel, így várhatóan még többször megismétlődik a menekültekkel kapcsolatos jelenség.

Mint arról beszámoltunk, kedden rendőri biztosítás mellett vonultak, majd hűsöltek az árnyékban a migránsok. A kisgyermekes családokat is magában foglaló csoport pár óra után továbbutazott Dombóvár irányába vonattal. Információink szerint Csongrád megyében lépték át a határt, s azért szállították őket Pécsre, mert ott már nem tudták kezelni a helyzetet.

Ezt erősítette meg Záborszki Helga, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtóreferense is kedden. Ő azt közölte, hogy a “rendkívüli migrációs helyzetre tekintettel a dél-dunántúli igazgatóságukon a menedékkérők regisztrációja zajlik, majd kérelmük rögzítését követően – ha nem áll fenn menekültügyi őrizetbe vétel oka – a számukra kijelölt befogadó állomásra irányítja őket a menekültügyi hatóság”.

Menekültek, vécé, máv (1)

A MÁV láthatóan készül az újabb emberáradatra, hiszen a vasútállomás melletti nagy parkoló szomszédságában egy árnyékos részen utasforgalom elől elzárt üzemi területet alakított ki kukákkal és toi-toi vécékkel. Azt olvasóink jelezték lapunknak, hogy tegnap nemcsak dél körül, de este hat óra tájékán is láttak migránsokat Pécsen, az a csoport az Árkádban lévő Intersparban vásárolt éppen.

Kérdeztük a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt arról, hogy meddig kell számítani Pécsen a jelenségekre, s nagyjából hány menekült érkezésére lehet számítani a következő napokban. Amint megkapjuk a válaszokat, frissítjük anyagunkat.