Viszlát, kertvárosi varjúfészkek!

Ledobálták őket.

Megindult a kertvárosiakat zavaró varjak elleni támadás csütörtökön, miután a város nemrég megkapta az engedélyt a varjúfészkek eltávolítására. Rengeteg helyen dolgoztak a nap során, a munka kezdetén mi is ott voltunk és megkérdeztük, mit szólnak mindehhez a helyiek.

hirdetés

A kertvárosiakat hajnalban fülsiketítő károgással és a közterületekre frissen elpottyantott ürülékkel ébresztő vetési varjak már több éve hatalmas gondot jelentenek a városrész lakóinak. A panaszok azóta szaporodtak meg, miután még az előző városvezetés alatt magánkézbe adták a Nagy Imre úti kiserdőt, az új tulaj pedig kivágta a varjúkolóniák által kedvelt fákat. Épp ezért nem meglepő, ha minduntalan azért küzdenek a helyiek, hogy végleg elűzzék a madarakat. Idén már egy petíciót is írtak a város önkormányzatához, melyben azt kérik, hogy a városvezetés intézkedjen a varjú-ügyben.

A parkolás a környéken tilos volt
A parkolás a környéken tilos volt

A kérelmet Csizi Péter, a terület országgyűlési képviselője vette át, aki az elmúlt hónapokban intézkedett a kérdésben. Meg kellett várni a költési időszak lezárulását, a környezetvédelmi és természetvédelmi engedélyt, így csak most tudtak munkába állni a fészekeltávolítók.

Darus kocsival mentek a fészkeknek
Darus kocsival mentek a fészkeknek

A probléma az ott élők számára nem is az, hogy a madarak hangos rikácsolással zavarják őket, hanem az a folyamatos, eltakaríthatatlan varjúpiszok, amit a védett madarak a környéken – például játszótereken – elszórnak.

Hullottak a fészkek
Hullottak a fészkek

Kertváros egyes területeinek népegészségügyi és higiénés okok miatti megtisztítására az ÁNTSZ is kötelezte már az önkormányzatot, mondta Csizi még májusban. A tisztogatás pedig le is zajlott és zajlik is a mai napig. Amíg viszont a kertvárosi varjak fészke megvan, addig a kosz és a hangzavar is megmarad. A fészkek eltávolítására a környezetvédelmi hatóság azonban egészen eddig nem adott engedélyt.

A környékbeliek már várták ezt a napot
A környékbeliek már várták ezt a napot

Mára azonban elkészült Baranya Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának hivatalos papírja az ügyben, melyből olyan praktikus dolgok derülnek ki, mint például az, hogy a fészkek eltüntetése előtt mindenképp meg kell győződni arról, hogy az üres-e, nem fészkel-e bennük más madárfaj.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=4OkYMvdrAOM” width=”650″]
Berregett a láncfűrész
Berregett a láncfűrész

A varjak ilyen úton történő elzavarása azonban elengedhetetlen, a Pécsi Járási Hivatal Népegészségügyi Intézete ugyanis felhívta a figyelmet arra, hogy a madarak – és ürülékük – tömeges előfordulása járványügyi szempontból veszélyes lehet, kórokozókat hordozhatnak, és fertőző betegségeket terjeszthetnek. A közérdek tehát azt kívánja, hogy elhárítsák a „közegészségügyi vészhelyzetet”, ugyanis a varjak jelen esetben „egészségügyi kártevőnek” minősülnek.

Ledobálták őket.
Ledobálták őket.

Ezzel pedig a kertvárosiak nagy része egyet is ért. A környéken élők azonban nem teljesen biztosak abban, hogy a varjúfészkek leverése a hosszú távú megoldás a problémára. Sokan úgy vélik, hogy a fák tetejének levágása, megmetszése fontosabb lenne, mint a fészektelenítés, ugyanis így már magát a fészekrakást előznék meg. De – ha megnézik videónkat – az is kiderült, hogy vannak páran, akiknek semmi baja a varjakkal.

A fészekeltakarítási akció Kertvárosban több helyen is megkezdődik a napokban: a Nagy Imre úton, az Éva utcában, a Zsuzsanna utcában, az Erika utcában, a Berek utcában, a Kamilla utcában, a Dóra utcában, a Visnya Ernő utcába, és a Gyöngyös utcában számíthatnak a lakók munkálatokra.