Vonattal Pécsről a Balatonra? Nem lesz egyszerű!

Kétszer is át kell szállni

Ha valaki most hétvégén Pécsről a Balatonra akar utazni, és ezt vonattal tenné, készüljön fel némi kényelmetlenségre. Tovább folytatódik ugyanis a dél-balatoni vasútfelújítás, péntektől a pécsiek számára fontos Kaposvár-Fonyód szakaszt le is zárják.

hirdetés

Nyárra ideiglenesen felfüggesztették a munkákat, mentek is a vonatok a pécsiek által is kedvelt dél-balatoni nyaralóhelyeken, az ősz beköszöntével azonban újra folytatódnak a felújítások.

Az ősz beköszöntét szó szerint kell érteni, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt) tájékoztatása szerint szeptember 1-jétől, azaz péntektől már ismét vágányzárra kell felkészülni. Ez ugyan még nem a Dél-Balatont érinti, viszont annál inkább fontos a Pécsről utazóknak: az első ütemben ugyanis a Kaposvár-Fonyód vonalon nem járnak majd a vonatok, a tervek szerint egészen december 10-éig. (Ahogy arról beszámoltunk, nemcsak a déli parti pálya, hanem ez, a pécsi közlekedők számára is fontos vonalszakasz is megújul.)

Sokkal gyorsabb lesz a közlekedés

De ezzel még nincs vége a vágányzáraknak, a későbbiekben továbbiakra is készülhetünk: szeptember 11-től október 10-éig Szemes és Szentgyörgy, október 10-től pedig egy rövidebb vonalszakaszon, Boglár és Szentgyörgy között helyettesítik pótlóbuszok a vonatokat a Balaton partján.

Csábító a táj, de az utazás nem lesz egyszerű

A NIF Zrt. tájékoztatása szerint visszatér a nagygép is, Balatonfenyves–Balatonmáriafürdő állomásköz átépítését ezzel a modern technológiával végzik, míg a Balatonmáriafürdő–Balatonszentgyörgy állomásköz földmunkás technológiával épül át. Emellett a Fonyód állomás 2.-3. vágányai közötti peront is átépítik, felújítják és meghosszabbítják a perontetőket. A Boglár–Szentgyörgy szakaszon esőbeállókat építenek, zajárnyékoló falak létesítése, út- és gyalogos átjárók átépítése zajlik, valamint a vízrendezési munkákat is elvégzik. Balatonbogláron lifteket építenek be az aluljáróba.

A munkák teljesen jövőre fejeződnek be, ha valaki vonattal akar útnak indulni, célszerű, ha a MÁV menetrendi oldalán tájékozódik előzetesen.

  • Lajos villányi

    nem tudom, hogy eddig mi történt, de az elmúlt 20-25 évben folyamatosan pályafelújításokról olvashattunk a budapesti és balatoni vonatozás kapcsán, de ha összehasonlítjuk a 20 évvel ezelőtti menetrendi időket a maiakkal, akkor,,, hát sokkal lassabbak vagyunk!