Egyre több pécsi iskolában kötelező a maszkviselés

Több intézmény is már így döntött.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy november 20-tól ismét kötelezővé teszik zárt térben a maszkviselést, vagyis a bevásárlóközpontok, levéltárak, múzeumok, mozik, színházak, közigazgatási szervek területén. Emellett azt is közölte, az iskolák igazgatóit felhatalmazzák arra, hogy döntsenek a maszkviselés elrendeléséről.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken levelet is küldött az iskolaigazgatóknak.

Ebben az áll, a nevelőtestületek eddig is szigoríthattak a járványügyi előírásokon, ehhez csak a szülői szervezet és a diákönkormányzat véleményét kellett kikérniük, ezentúl viszont az igazgató egyedül is dönthet a maszkviselési szabályokról – írja az Eduline.

A lap szerint az intézmények – általános- és középiskolák – azóta egymás után teszik kötelezővé a maszkviselést, van, ahol csak a folyosókon kell viselni, máshol a saját tantermükben sem vehetik le a maszkot a diákok, több helyen lefújták a nyílt napokat és a fogadóórákat, illetve reggelente újra mérik a gyerekek és a felnőttek testhőmérsékletét.

Egyébként több iskola már sokkal korábban, az Eduline szerint van, ahol már szeptember végén kötelezővé tette a maszkot, Pécsen több olyan iskolát is találtunk, ahol november első napjaitól kell hordania a maszkot az intézményen belül, például:

  • A Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskolában (Nevkó).
  • A Pécsi Janus Pannonius Gimnáziumban.
  • A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiumában is kötelező a maszkviselés, a tanórákon értesüléseink szerint csak akkor vehetik le azt a diákok, ha a 1,5 méteres távolság tartható köztük.
  • A PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumában kötelező a szájat és az orrot folyamatosan eltakaró maszk használata a tanórákon, közösségi terekben, a közlekedő folyosókon, az irodákban, illetve a zárt térben tartott rendezvényeken, a testnevelésórákra külön szabályok vonatkoznak egy november 9-i módosítás szerint.
  • A Baranya Megyei Szakképzési Centrum Zipernowszky Károly Műszaki Technikumban az iskola közösségi tereiben – folyosókon, büfében, irodákban – mindenki számára kötelező a maszkhasználat. A tantermi-, műhelyfoglalkozásokon a maszkhasználatról az oktató dönt.
  • A Pécsi Illyés Gyula Általános Iskolában – itt az iskolavezetés rendelkezett konkrétan arról is, hogy az iskolába lépéstől kezdve a tanórákon, a közösségi terekben a maszkviselés, a kézfertőtlenítés és a hőmérés is kötelező november 3-tól.
  • A Pécsi Mátyás Király Általános Iskolában a tanórákon és a folyosón mind a tanulóknak, mind a munkatársaknak kötelező a maszk használata (kivéve az udvaron, ahol a szüneteket tölthetik a gyerekek, illetve ahol a testnevelésórákat tartják), kézfertőtlenítésre a portánál van lehetőség.

November 20-tól december 4-ig a Pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola is elrendelte, hogy az intézmény területén és rendezvényein a zárt terekben kötelező az orrot és szájat teljesen takaró maszk viselése, melynek célja – mint írják az iskola holnapján – a járvány terjedésének megakadályozása, és a jelenléti oktatás fenntartása.

A Pécsi Leőwey Klára Gimnázium honlapján az olvasható, hogy az iskola hétköznapi életében a továbbiakban sem terveznek a jelenleginél szigorúbb intézkedéseket (az iskola épületében, a közösségi terekben mindenkinek kötelező a maszk), de a tanároknak joguk van egy-egy órán a maszk viselését kérni.

Cikkünket frissítjük, amint újabb információink lesznek a maszkviselést elrendelő pécsi intézményekről.