Miért jó orffosnak lenni?

Carl Orff egész életében vallotta, hogy zenélni nem csak képzett hangszeresekkel lehet… Muzsikává állhat össze egy egyszerű, tapsolt ritmussor is.

hirdetés

Ennek kapcsán küldött iskolánkba – Ivasikva Mátyás kérésére – a neves német zeneszerző ütőhangszereket, melyekkel megalakult Magyarország első Orff-zenekara 1965-ben. Azóta több művészeti vezetője volt, így némiképp a felállás is változott. A zenekar tagjai a gimnázium lelkes diákjaiból állnak, az összetétel attól függ, hogy milyen hangszeren játszó diákok járnak az iskolánkba. Ez azt is jelenti, hogy nem a művek eredeti hangszerelése szerint játszunk, hanem a hangszerelést igazítjuk a zenekarhoz.

Hogy mi van a repertoáron? Minden, ami szem-szájnak ingere. Teljesen lefedjük a zenei palettát: klasszikus művek éppúgy megtalálhatók, mint a kortárs zene irányzatai.

Zenekarunk 6 karnagy alatt játszott az elmúlt 53 év során. Ivasivska Mátyás (1965–2000), Csák Lili (2000–2004; 2009–2012; 2015–2016; 2017-), Bereginé Szőts Annamária (2004–2009), Bergics Lajos (2012–2015), Ján Szilárd és Stangl-Bokor Viktória (2016) vezette a zenekart. Jelenleg Csák Lili tanárnő vezénylete alatt folyik a zenekar munkája. Négy CD, számos rádiófelvétel és tévészereplés, helikoni ezüst- és különdíjak, és az I. Pécsi Diákfesztivál gyémánt fokozatú elismerését szereztük meg az elmúlt évek során.

Miért jó orffosnak lenni? A próbák jó hangulatban telnek, ez köszönhető a zene örömének, a művek sokszínűségének, és nem utolsósorban a tagok és karnagyunk között kialakult baráti kapcsolatnak. A változatos darabok mellett megmutatkozik zenekarunk dinamikussága: a zenészek sokoldalúan váltogatják hangszereiket a zeneszámok igényének megfelelően. És bár komoly munkát végzünk, sokszor igen nehéz technikai megoldásokkal, ez mind könnyűvé válik, mikor feloldódunk a közös muzsika harmóniájában.

Iskolánkon kívül belföldi és külföldi városokban egyaránt fellépünk. Bemutatóinkon szívesen bevonjuk közönségünket is a zenélés örömébe. Tapasztalataink szerint egy ilyen sokszínű zenekarban az ember zeneileg és emberileg egyaránt többé válik.

Weisz Anna 11.D, Wensofszky Balázs 10.A

Hirdetés