Pénteken kezdődik az őszi érettségi!

Október 11-én, a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli részével kezdődik az őszi érettségi vizsgaidőszak. Az Eduline.hu oldalon összegyűjtötték a legfontosabb információkat, a vizsgákkal és a pontszámítással kapcsolatos szabályokat.

Az őszi érettségin rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javítóvizsgára lehetett jelentkezni. Az elsőt nemzetiségi nyelv és irodalomból írják az érettségizők pénteken, október 11-én – az írásbelik október 25-ig tartanak, az emelt szintű szóbeliket november 7. és 11., a középszintű szóbeliket pedig november 18. és 22. között tartják. A vizsganaptárat itt találjátok.

Az elégségeshez közép- és emelt szinten is 25 százalékot kell elérni, ugyanakkor az írásbelin és a szóbelin – az idegen nyelvi érettségin pedig mind az öt vizsgarészből – legalább 12 százalékot kell szereznetek ahhoz, hogy sikeres legyen a vizsga. A jeles osztályhoz középszinten 80, emelt szinten 60 százalékos eredményre van szükség. A pontszámításról és osztályzásról itt olvashattok részletesen.

A tárgyak részletes vizsgakövetelményeit, az egyes vizsgák leírását és pontozási szabályait itt, az Oktatási Hivatal honlapján nézhetitek meg, a 2019. október-novemberi érettségi vizsgák nyilvánosságra hozott anyagait pedig itt találjátok. A szóbelin húzhattok másik tételt, ennek azonban következményei vannak: ezeket itt nézhetitek meg.

Az egyes érettségi vizsgákon különböző “legális puskákat” használhattok: helyesírási szabályzatot, történelmi vagy földrajzi atlaszt, négyjegyű függvénytáblázatot, számológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt. A teljes listát, illetve azt, hogy milyen szintű vizsgákon és mely vizsgarészekhez lehet használni a segédeszközöket, itt találjátok. Nem mindegyik történelmi atlaszt vihetitek be a vizsgára: itt nézhetitek meg, hogy melyeket engedélyezték.

Arról, hogy mikor váltja ki a nyelvvizsgát az emelt szintű érettségi, itt olvashattok. Az őszi érettségivel kapcsolatos összes cikkünket itt gyűjtöttük össze, a felkészüléshez pedig ide kattintva találtok segítséget.

hirdetés
Hirdetés