20 C
Pécs
kedd, május 14, 2024
KezdőlapAbszolút NőPörgesd fel a koleszos kajákat!

Pörgesd fel a koleszos kajákat!

Ha az ember lánya tanulmányai alatt egyedül élt, akár kollégiumban, akár albérletben, tudhatja, hogy a mindennapi étkezés nagy kihívás. Főleg akkor, ha valamit gyorsan és olcsón kell elkészíteni. Ám ezekre az alkalmakra sem csak az instant tészta és a rendelt pizza a megoldás, mutatunk néhány pofonegyszerű fogást, amit érdemes kipróbálni a hétköznapi rohanásban.

Egyszerű pirítós helyett grillezett sajtos toast

Legalább olyan olcsó, mégis egy gasztronómiai élmény lehet a reggeli pirítós helyett a grillezett sajtos toast. Nincs másra szükségünk, csak két szelet toast kenyérre és sajtra – ez utóbbi lehet akár olcsó lapkasajt is –, körülbelül 10 dkg vajra, sóra és borsra. A vaj harmadát olvasszuk meg a serpenyőben, majd pirítsuk meg a toast kenyerünket benne. Tegyük a kenyérszeletek közé a sajt lapokat, majd a maradék vajjal tegyük vissza a serpenyőbe még öt percre. Pirítsuk addig, amíg aranybarna nem lesz, majd sóval és borssal ízesítsük. Kész is a reggeli gasztrokülönlegesség!

Cheese sandwich

Amerikai sajtos makaróni

Nincs más otthon csak sajt és tészta? Semmi gond! Ezekből a hozzávalókból is össze lehet dobni valami igen extrémet, méghozzá az amerikai mac’n’cheese-t, vagyis magyarul sajtos makarónit. Ehhez a fogáshoz azonban szükségünk lesz sütőre!

Az egyik hozzávaló a szarvacska tészta – bár másik fajta is megteszi, de a legjobb a szarvacska –, a másik a besamel és a sajt. Minél több fajtájú, és minél több sajtot használunk, annál jobb lesz a makarónink. Tegyük fel sós vízben a tésztát főni, közben készítsük el a besamel mártásunkat. Olvasszunk fel egy kis lábasban egy evőkanálnyi vajat, adjunk hozzá ugyanennyi lisztet, majd öntsük fel 2-3 deci tejjel. Folyamatosan keverjük, amíg sűrű mártás nem lesz belőle. Adjuk hozzá a lereszelt sajtot a besamelhez, majd ha a tészta is kész van, keverjük össze a két hozzávalót, és már mehet is a sütőbe 20 percre. Tovább turbózhatjuk a makaróninkat, ha adunk a sajtos tésztához pirított szalonnát, vagy karamellizált hagymát. Csakis a képzeletünk szab határt.

Mac n cheese

Paradicsomszósz minden alkalomra

Ezzel a szósszal a konyha királynői lehetünk, ugyanis egyszerűbb receptet aligha találunk és még el is tudunk tenni későbbre. Szükségünk lesz konzerves paradicsomszószra, és olyan kiegészítő ízekre, amik az ízlésünknek megfelelnek. Lehet ez fokhagyma, só, hagyma, vaj, oregánó, bazsalikom, de bármi, amit szeretünk és illik a paradicsomszószba. Tegyünk mindent egy serpenyőbe (a hagymát apróra vágva), és 45 percig kavargassuk alacsony lángon. Ezután akár el is tehetjük befőttes üvegekben, vagy mehet rögtön a tésztára!

Omlett helyett frittata

Ha unjuk már a reggeli omlettet, helyettesítsük a legalább annyira egyszerű olasz társával, a frittatával. Ehhez a fogáshoz is kell sütő, így ha nem áll rendelkezésünkre, akkor a sütés lépését kihagyhatjuk. Pirítsunk hagymát és tetszőleges zöldségeket egy kiolajozott, forró serpenyőben, majd mehet rá a felvert tojás. Ha már kezd megszilárdulni a dolog, dobáljunk rá félbevágott koktélparadicsomot, sonkát, és sajtot (a feta sajt szuper), majd mehet  a sütőbe 10 percre. Itt felmerülhet egy probléma: ha ugyanis a serpenyőnk műanyag nyelű, nem tehetjük be a sütőbe. Tehát vagy átcsúsztatjuk egy tortaformába, vagy – ahogy már mondtuk – egészen egyszerűen kihagyjuk a sütőben sütést. Ez utóbbi viszont azt jelenti, hogy csak egy gazdag tojásrántottát eszünk….

A lényeg viszont csak ezután jön: vágjunk félbe egy zsemlét, a kész frittatát pedig tegyük a szendvics közepébe, és mielőtt összecsuknánk, tegyünk rá friss salátát. Ha pedig még tovább szeretnénk fokozni az élvezeteket, nézzük meg ezt a videót:

A legegyszerűbb salátaöntet

Ha salátát támad kedvünk enni, a legjobb ha van otthon egy, már előre elkészített rendkívül egyszerű öntetünk, amit bármilyen zöldségre rátehetünk. Aranyszabály, hogy egy rész savból (ecet vagy citromlé általában) és három rész olajból álljon az öntetünk. Ezekhez pedig hozzáadhatunk bármit, amiről úgy gondoljuk, hogy jó egy salátaöntetbe, lehet ez apróra vágott hagyma, fokhagyma, gyömbér, méz, szójaszósz, csípős szósz vagy halszósz, só és bors. A hozzávalókat pedig csak össze kell ráznunk egy üvegben, és félretenni a hűtőbe.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő