A kortárs művészeté a főszerep a Táncművészet Világnapján

Nem csak a Pécsi Egyetemi Napok miatt pezseg most az egyébként is élettel teli Zsolnay Kulturális Negyed, a táncművészet világnapján Minifesztivált szervez a Janus Egyetemi Színpad. A szombati napon számos előadást láthatnak az érdeklődők.

hirdetés

A Táncművészet Világnapján a Talking Bodies mozgásszínházi társulás tart reggeltől estig ún. workshop-okat, ahol a fő cél az, hogy a kortárs táncot közelebb hozzák minden korosztályhoz, illetve, hogy a kortárs színdarabokat megismertessék a nagyközönséggel.

Filmvetítések, beszélgetések és előadások is várják a látogatókat. A műhelybeszélgetéseket pécsi és budapesti tánctanárok vezetik.

Este a Szabadkikötőben kezdődnek a kötetlenebb programok: táncház, rock’n’roll buli. Az esemény részleteiről bővebben EZEN az oldalon számoltunk be.

Őri László, Pécs alpolgármestere és a rendezvény támogatója lapunknak elmondta, Pécsett a közösségi táncnak, a táncművészetnek nagy hagyománya van, ezt igazolja a több mint 60 éves Mecsek Táncegyüttes amely a magyar népi folklór megjelenítője és ápolója, a táncmozgalmak elindítója. Említhetnénk a nemzetközi hírű pécsi balettet, amely közel 6 évtizede működik, valamint az itt folyó magas szintű művészeti oktatást is.

közbiztonság, őri lászló2
Őri elmondta, egy hagyományteremtő kezdeményezés ez a Minifesztivál

– Külön öröm számomra, hogy ez a nap alkalmat teremt arra, hogy fiatalok Veres Flóra és Rab Alexandra ötlete nyomán egy hagyományteremtő szándékkal – a Janus Egyetemi Színházzal együttműködve – elindított fesztivál keretében hívják fel a figyelmet arra, hogy a tánc a legtisztább és legősibb örömforrás amely közösséget épít. A tánc világnapján mi is jelenthetne nagyobb örömöt az együtt éneklésnél, a táncnál – mondta a politikus.