Az OTDK Pécsen Tudományfesztivállá nő!

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara ad otthont a XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferenciának április 11–13. között.

Az idei Közgazdaságtudományi Szekcióban közel 500 diák vesz részt mint versenyző, ami egyöntetűen azt mutatja, hogy rendkívül sok fiatal közgazdász hallgató végez tudományos munkát országszerte, és azon túlnyúlóan is. A versenyzők igen kreatív témákkal érkeznek, mint például a „Márkák harca a mobilpiacon”, az „Optimális tőkeinjekciók pénzügyi hálózatokban”, a „Játék az eredménnyel – az earnings management”, a „Blockchain alapú kriptovalutákra vonatkozó kereskedési szignálok generálása közösségi média és hírcsatornák gép hangulatelemzésével” vagy épp „A képernyőtől az utazásig: A Trónok harca generálta filmturizmus sajátosságai”.

A konferencia keretében a résztvevők meghallgathatják dr. Darvas Zsolt plenáris előadását az Európai Unióról, valamint a Roska Tamás pályázat nyertesének, Berezvai Zombor kutatómunkájának bemutatóján is részt vehetnek.

Roska Tamás Széchenyi-díjas és Bolyai-díjas magyar villamosmérnök, informatikus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja. Nevéhez fűződik a CNN-chip kifejlesztése, valamint a neurális hálózatok kutatásának megindítása Magyarországon.

Az idei OTDK azért is különleges, mert nemcsak a felsőoktatásban résztvevő hallgatókat, hanem a középiskolás tanulókat is várják különböző színes programokkal, mint például a „Kutatótanoncok kerekasztala”, melynek keretében interaktív beszélgetésre lesz lehetőségük korábbi OTDK-versenyzőkkel, de emellett különböző workshopokon is részt vehetnek majd.

Természetesen a három nap alatt nemcsak a tudományé lesz a főszerep, hanem színes programokból is lesz bőven Pécsett, a Pécsiközgáz egyedülálló légkörű campusán. A tagozati ülések mellett csütörtökön zártkörű TEDx előadással zárhatják a napot a hallgatók, ahol többek között meghallgathatják Réz Anna filozófus, az Üvegplafon platform alapítójának prezentációját, valamint Vukovics Mihály IT innovációs előadását. Míg pénteken a Soulwave koncertjén élvezhetik ki a jól elvégzett munka utáni felszabadult öröm pillanatait a versenyzők.

„Köszönhetően az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelt támogatásának, Pécs város vonzerejének, az elmúlt két évben zajló kari fordulók előkészítő munkáinak és a szervezéssel megbízott kollégák elhivatottságának, sikerült megállítani a korábbi években tapasztalt csökkenő résztvevői létszámot, sőt, erőteljes növekedés mutatkozott a regisztráltak esetében. Arra számítunk, hogy ez a pár nap áprilisban igazi tudományfesztivál lesz, ahol amellett, hogy friss és termékeny gondolatok, kutatási eredmények kelnek versenyre egymással, lehetőség nyílik arra is, hogy az off programoknak köszönhetően megismerkedhessenek a különböző intézményekből érkező résztvevők, élményeket gyűjtsenek, és ezen keresztül életre szóló emlékeket szerezzenek.” – mondta el a kar dékánja, Dr. Schepp Zoltán, aki abban is bízik, hogy a résztvevők vidáman, derűsen és természetesen komoly nyereményekkel gazdagodva zárják az eseményt a Pécsi közgázon.