Cabernet Sauvignon és Cirfandli lett a PTE Bora 2016-ban

A PTE Bora kitüntető címre idén is mind a négy – pécsi, szekszárdi, tolnai és villányi – borvidékről érkeztek nevezések, 10 pincészetből összesen 16 bort indítottak a versenyen a boros gazdák.

hirdetés

A két kategóriagyőztes végül a Lajvér Borház 2012-es évjáratú Cabernet Sauvignon Selection minőségi száraz vörösbora, valamint a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének 2015-ös évjáratú félédes Cirfandlija lett. Ugyanakkor a vörösbor-verseny igen szoros ponteredményére tekintettel az egyetemi zsűri egy különdíjat is átadott, és „Jubileumi Különdíjjal” jutalmazta a hőgyészi Horváth Pince 2012-es évjáratú Madarász Cuvée borát.

A borokat előzetesen a Pannon Borrégió Top25 borverseny szakmai zsűrije bírálta, amely alapján a legjobb négy fehér és nyolc vörösbor került végül a döntőbe. A hagyományoknak és az előírásoknak megfelelően „vakon” pontozott a fináléban a társadalmi zsűri, vagyis a bírálók az évjáraton kívül nem tudhatták, milyen nedűt kóstolnak és pontoznak éppen. Ahogy a korábbi években, úgy idén is két kategóriában hirdetett győztest a Pécsi Tudományegyetem, legjobb fehér- és legjobb vörösbor kategóriában.

Előbbiben a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének 2015-ös évjáratú Cirfandli minőségi félédes fehérbora utasította maga mögé a mezőny többi borát. A győztes „szőlőlét” dr. Jakab Gábor, az intézet igazgatója mutatta be az eredményhirdetést követően az egyetem Szenátusának.

Vörösbor kategóriában a Lajvér Borház 2012-es Cabernet Sauvignon Selection minőségi száraz vörösborát hirdette ki győztesnek a Pécsi Tudományegyetem. Az erről szóló oklevelet Fekete Krisztián, a borászat értékesítési vezetője vehette át Zeller Gyulától, a PTE stratégiai és kapcsolati rektorhelyettesétől.

Az egyetem Szenátusa „Jubileumi Különdíjat” adományozott Horváth László részére, aki a tolnai borvidéket képviselve a hőgyészi Horváth Pince tulajdonosaként pályázott a PTE Bora kitüntető címre. A jubileumi különdíjas bor a 2012-es évjáratú Madarász Cuvée lett.