Többet kapnak az orvosok

Úgy tűnik, hogy végleg megnyugodhat az orvostársadalom, miután a kormány útjára indította egészségügyi ágazat bérfejlesztését. A tervek szerint országosan 16 ezer szakorvost érint mindez, Pécsen több száz főt.

hirdetés

Az EMMI és a szakszervezetek között júniusban jött létre a bérmegállapodás, amelynek értelmében mintegy százezer egészségügyi dolgozó fizetése emelkedik jelentősen. A Magyar Közlönyben augusztus közepén jelent meg az egészségügyi ágazatban foglalkoztatottak bérfejlesztéséről szóló rendelet.

Ennek értelmében a szakorvosok, a szakgyógyszerészek és a szakdolgozók alapbére jelentőse mértékben emelkedik. Az előbbieké a szeptembertől  bruttó 107 ezer, jövőre bruttó 100 ezer forinttal nő, míg a szakdolgozóknál szeptembertől új bértáblát vezettek be, az ő illetményük idén 26,5 százalékkal nő.

Egy frissen végzett szakorvos  354 820 forintos alapbérrel számolhat, míg egy közel harmincéves munkaviszonyban foglalkoztatott szakorvos alapbére két év alatt 339 ezer forintról 546 ezer forintra emelkedik.

A szakdolgozóknál egyébként négy lépcsőben kerül sor a béremelésre: szeptembertől átlagosan 26,5%, jövő novembertől további 12%, két év múlva novembertől további 8%, 2019 őszén pedig újabb 8%.

bertabla2016 - g
Így alakul a szakdolgozói bértábla – Illusztráció: meszk.hu

A béremelés az alapbérben jelenik meg, ez lesz a változó illetmények – például a műszakpótlék, ügyeleti díj – számításának alapja is. A szakdolgozóknál differenciált emelés lesz, a bértáblának megfelelő összeg meghatározása fizetési osztály és szint alapján történik. A fizetési osztály és szint meghatározásának alapjául a végzettség és a munkában töltött évek szolgálnak, a béremelés konkrét összege a besorolás alapján kerül meghatározásra.

További milliárdok fejlesztésekre
A kormány az alapellátás és népegészségügy átfogó fejlesztésére 18 milliárd forintot, míg a helyi népegészségügyi kapacitások fejlesztésére hétmilliárd forintot különített el.  Kidolgozzák a lakóhely közeli egészségügyi szolgáltatások rendszerét, specifikus iskolai programokat indítanak az egészséges életmód szemléletének kialakítására, a dohányzás visszaszorítására, megelőzés-re.