16 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapSportA Hertha rendszere Pécsen

A Hertha rendszere Pécsen

Miután a PMFC tavasszal nem kapta meg az elsőosztályú induláshoz szükséges licencet, a nyáron tulajdonost váltottak a piros-feketék, így a pécsi önkormányzat anyagi támogatásával a PSN Zrt. kezdte meg a klub újjáépítését. Ennek egyik legfontosabb eleme az utánpótlás fejlesztése, hiszen ez juttathatja majd a legjobbak közé a pécsi focit.


 

Bár a felnőttcsapat idén a Baranya megyei I. osztályra nevezett, a pécsi fiatalok továbbra is a legmagasabb osztályban versenyezhetnek. Az átmeneti bizonytalanság miatt nyáron ugyan meggyengültek a keretek, de Kulcsár Árpád akadémiavezető irányításával a PMFC képzése pár év múlva újra évtizedekkel ezelőtti fényében tündökölhet.

– Milyen célokkal vágott neki a PMFC utánpótlás-képzési rendszerének átszervezéséhez?
– Kidolgoztunk rövid, közép- és hosszú távú terveket, de sajnos azzal kell kezdenünk, hogy visszaszerezzük a játékosok, a szülők, sőt még az edzők hitét is a PMFC iránt. Az utóbbi években ugyanis mindenki magára volt hagyatva. Emellett meg kell teremtenünk az eredményes munkához szükséges alapfeltételeket és le kell állítanunk a beindult tömeges játékoselvándorlást, mindezt persze az eredmények szem előtt tartásával.

– Ezek után mi lehet a következő lépés?
– Középtávon már szabad szemmel is látnunk kell a fejlődést. Szeretném, ha akkorra kialakulna az az edzői stáb, amely képes átadni a fiataloknak az egységes képzési anyagunkat. Ez egy több száz oldalas koncepció, amelynek az alapját Dárdai Páltól kaptam, tehát a Hertha BSC nevelési rendszerén alapul. Ezek alapján hosszú távú célunk csak az lehet, hogy minél több versenyképes tehetséget neveljünk ki.

– Milyen változások mentek végbe idén nyáron a klubnál?
– Növelni tudtuk az edzői stábot. Örömteli, hogy több pécsi ikont, például Toma Árpádot, vagy Mészáros Ferencet is vissza tudtuk hozni a PMFC-hez. Tehát folyamatosan fejlődünk. Sok olyan területre helyezünk nagyobb hangsúlyt a sportpszichológiától a koordinációig, amely eddig el volt hanyagolva. Szerintem a nálunk focizó gyerekek már érzik is az átalakulást.

– Tehát a pécsi drukkerek várhatják új Gerák és Márkvártok felbukkanását?
– Arra ne számítson senki, hogy az utánpótlás fejlesztésének egy-két év múlva már óriási hatása lesz. Sajnos ebben mindenki türelmetlen szokott lenni. De fejlődni biztosan fogunk! Most tisztességesen, csendben kell tennünk a dolgunkat, akkor az eredmény sem marad el. Ugyanakkor csapatainkban most is bontogatják szárnyukat olyan tehetségek, akik később akár NB I.-es játékosok is lehetnek Pécsett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő