Birkózó vb: magyar bronzérem

Szabó Mihály (kékben) és a mongol Batdorj Namkhai küzd (Fotó: MTI)

Lőrincz Viktor bronzérmet nyert pénteken a kötöttfogásúak 85 kilogrammos kategóriájában a taskenti birkózó-világbajnokságon – adta hírül az MTI.

A ceglédi versenyző a horvát Nenad Zugaj, a cseh Artur Omarov és a fehérorosz Dzsavid Hamzatov legyőzésével jutott el az elődöntőig, ott egyetlen intéssel alulmaradt a későbbi győztes francia Mélonin Noumonvival szemben.

A harmadik helyért kiírt mérkőzésen a svéd Kristofer Johansson volt az ellenfele. Az első két és fél perc tusakodással telt el, a magyar birkózó tűnt aktívabbnak. Egyszer le is vitte ellenfelét, majd mögéje is került, lábhasználat miatt azonban – amint az a nemzetközi szövetség internetes közvetítéséből kiderült – nem kapott pontot. Ezután a mérkőzésvezető megintette Johanssont, a svédnek térdelőállásba kellett lemennie. Lőrincz ekkor még nem tudott rajta pontot érő akciót végrehajtani, a rövid pihenő után azonban a negyedik percben ismét megintették a svédet, amiért már járt a pont a magyarnak, ráadásul ezúttal két pörgetés is következett további egy-egy pontért. A 3-0-s állás a folytatásban már nem változott.
Struhács György, a kötöttfogásúak kapitánya az MTI érdeklődésére úgy összegzett, hogy “nagyon jól birkózott ma Viktor”.

“Az elődöntőben annyi történt, hogy a francia erősebb volt nála, azon kell majd dolgoznunk a jövőben, hogy ezt a kis lemaradást is behozza. A bronzmeccsen aztán mindent úgy csinált, ahogy megbeszéltük, betartotta a taktikai utasításokat, összeszedetten birkózott” – tette hozzá.
A szakág vezetője a 75 kilós Szabó Lászlóra is kitért, aki sikeresen megvívott első mérkőzése után 4-0-s előnyről kapott ki. Struhács György bosszantónak nevezte a történteket, s úgy fogalmazott: taktikai hibák vezettek a korai búcsúhoz.

Lőrincz Viktor a tavaly Budapesten elért harmadik helye után pénteken pályafutása második vb-érmét szerezte meg, ez a magyar küldöttség első taskenti érme.