Ezüstérem az Universiade magyar csapatától

A párbajtőrcsapat: Siklósi Gergely, Bányai Zsombor, Berta Dániel és Cho Taeun Sándor | Fotó: MVSz

Tajpejben rendezték a XXIX. Summer Universiade-t, ahol 21 nemzet között remekeltek a magyar egyetemista párbajtőrözők. A válogatott ugyanis elhozta az ezüstérmet. A csapatban pedig egy pécsi, Berta Dani is ott volt.

hirdetés
A párbajtőrcsapat: Siklósi Gergely, Bányai Zsombor, Berta Dániel és Cho Taeun Sándor | Fotó: MVSz

A csapat a rangsor negyedik helyéről vágott neki a küzdelmeknek. Ami tényleg az volt, hiszen a nyolcba jutásért a német csapat ellen hátrányból fordítottak a fináléban, s nyertek 45/44-re!

A négy közé kerülésért Hollandia ellen Berta Dániel brillírozott, +11-es vívásával 35/28-ra nyert a csapat. Az elődöntőben az örök veszélyforrás, Korea csapatánál bizonyult jobbnak a magyar sereg: 25/19 arányban győzedelmeskedett a piros-fehér-zöld.

A döntőben Oroszország csapata ellen végig 3-4 találatos előny volt a magyar oldalon, a legvégén – csakúgy mint a németek ellen, megvalósult a taktikai fordítás, ezúttal sajnos az ellenfél oldalán. Hosszabbításban, egyetlen tussal volt jobb az ellenfél, ami így is egy nagyon értékes ezüstérmet jelentett az esélyesen a jövő magyar nagycsapatának nevezhető együttesnek.

– Az oroszok elleni döntő nagyon izgalmas, fordulatos találkozó volt. Sajnos volt, hogy nem adtak meg nekünk tusokat, ez később jól jött volna a végelszámolásnál, de ilyen a sport. Az utolsó asszó vége már 50-50% volt. Sajnos nem felénk billent a mérleg nyelve. Utána szomorúak voltunk, de most már mindannyian örülünk és büszkék vagyunk az ezüstéremre. Egy csapatként működtünk végig, nem adtuk fel egyszer sem! – mondta Berta Dani.

Berta Dani köszönetet mondott edzőinek, a PTE-PEAC-nak, a Pécsi Tudományegyetemnek, Pálvölgyi Ágnes pszichológusnak és persze családjának.

Az idei Univerisade versenyén minden fegyvernemben remek eredményeket hoztak a vívók: Férfi kardban Szatmári András, női kardban Márton Anna, női tőrben Kreiss Fanni egyéni aranyérmesek, valamint ahogy arról már beszámoltunk, Bányai Zsombor férfi párbajtőrben egyéni ezüstérmes, és a csapat is ezüstérmet szerzett. Az eredmények reménykeltő előjelei egy sikeres nyári olimpiának Tokióban. Érdemes megjegyezni a neveket!