8 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapSportFalmászással az egészségért

Falmászással az egészségért

A Pécsi Falmászó Ifjúsági Sportegyesület elsődleges célja, hogy egy kidolgozott mászófalas edzésprogrammal segítsék és megelőzzék a hanyag tartásból és hátizomgyengeségből eredő betegségeket, melyek a későbbiekben komoly problémákat jelenthetnek.

A hanyag tartás egyre gyakrabban előforduló tartási hiba, amely fokozottan érinti a kisiskolás korosztályt. Ez a probléma az izomzatban létrejövő elváltozás, mely a csontrendszerben még nem okoz tüneteket, viszont amennyiben nem kezelik megfelelően, a későbbiekben alapot képezhet számos mozgatórendszert érintő felnőttkori megbetegedésnek.

– Különböző terápiás eljárásokkal, például gyógyúszással, gyógytestneveléssel, hydrobic-kal, táncterápiával, hippoterápiával és gyógytornával kezeleik ezt a problémát – magyarázta Meggyesi Péter, az egyesület elnöke. – A falmászással és boulderezéssel egy olyan mozgáskultúrát népszerűsítünk, mely hatékonysága mellett érdekes és változatos lehet gyermekek és felnőttek számára egyaránt.

falmászás
Falmászással megelőzhető a hanyag tartás

Nem csak divatsportról van szó, hiszen ez egy kezelési lehetőség is. Ennek alkalmazásával az izomzat egy igen sajátságos funkcionális és összetett terhelést kap, így hatékonyan előzhető meg, illetve kezelhető a hanyag tartás.

– A fizikai rekreáció – amit egyesületünk képvisel – célja az egészséges és jó közérzet állapotának elérése, a felfrissülés, a kikapcsolódás – fogalmazott Meggyesi.

A fejlett országokban a sport az utóbbi időben stratégiai ágazattá emelkedett. Az egyesület elnöke kiemelte, hogy fontos számukra az egészségfejlesztés, valamint az egészséges, sportos életvitelre való felkészítés.

Céljuk elérése érdekében egy beltéri mászófalat üzemeltetnek, ahol mindenki számára lehetőség nyílik arra, hogy megismerkedjen a mászás különleges izgalmával, valamint a speciális eszközök használatával.

A köteles falon nagyjából nyolc méteres magasságig, különböző nehézségi szinteken lehet feljutni a mászófalon. A három méter belmagasságú boulder fal pedig körbe- és átmászható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő