16 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapSportLabdaGólzuhatag, örömfoci: a szombat az amatőrökről szólt Pécsett

Gólzuhatag, örömfoci: a szombat az amatőrökről szólt Pécsett

Izgalmas versenyben, az utolsó meccsét megnyerve lett aranyérmes a Faláb FC a II. Grassroots Grundfoci Bajnokságban.

Az amatőr focinál szebb dolog kevés van. Hiszen tudjuk jól, kis hazánkban mindenki érti ezt a sportágat, és egy üdítővel a kézben seperc alatt lenne képes bárki jobban összerakni a válogatott kezdő tizenegyét is, mint Marco Rossi.

Persze a költői túlzás helyett sokkal jobb, amikor a futballt valóban imádó amatőrök úgy döntenek, hogy a fotelszurkolás és jólmegmondás helyett csukát húznak, és valóban megmutatják a pályán, hogyan is kell ezt a játékot űzni. Ilyenkor születnek meg az igazán emlékezetes futballélmények. Nos, a Grassroots Grundfoci Bajnokság hétvégi négyes döntője nem csak a résztvevők számára, de azoknak is ilyen élménnyé nemesedhet, akik csupán nézőként voltak részesei. Hiába ugyanis a játékosok amatőr mivolta – előírás, hogy igazolt sportoló nem vehet részt a sorozatban –, a különleges szabályoknak köszönhetően pörgős meccsek, és a rengeteg gól önmagáért beszélt.

A bajnokság még tavaly ősszel indult, akkor három fordulót rendeztek, majd jött három újabb, immáron idén tavasszal. A hat forduló során legjobban teljesítő négy csapat került be végül a final fourba. És ellentétben más focitornákkal, itt bizony nem kellett egy-egy csapatnak órákat várnia két meccs között.  A döntő napon ugyanis mindenki mindenkivel kétszer csapott össze a Péchy Blanka téri műfüvesen.

Hogy a grassrootsban bármi előfordulhat, arról a végül aranyérmet szerző Faláb FC tudna csak igazán mesélni. Az első kör után még csak a harmadik helyen állt, aztán a nap utolsó meccsén, a Nonstop ellen már az volt a tét, hogy megszerzi-e a bajnoki címet. A 2-0-s győzelem pedig azt jelentette, hogy a Faláb FC csapata (amelynek tagjai közel sem falábúak) lett a 2021/22-es Grassroots Grundfoci bajnokság aranyérmese.

– Ez a kisméretű pálya, illetve a 3+1-es összeállítás egyszerre a legjobb és a legrosszabb dolog az egészben – mondta el a PécsMának az aranyérmes Faláb FC csapatkapitánya, Figler Armand. – A kapus szerepe például merőben más, mint egy hagyományos kispályás meccsen, a mezőnyjátékosoknak pedig nincs megállás, egyetlen nagy futás az egész meccs. És itt lehet bármennyire kemény és szervezett egy védelem, sokkal nagyobb eséllyel pattog be egy rosszul eltalált lövés is akár. De ez ismét csak visszakanyarodik egy pozitív irányba: a grassroots grund bajnokságon rengeteg gól születik szinte az összes találkozón, így a külső szemlélő számára is igazán élvezetes tud lenni.

Figler Armand azt is hozzátette még, hogy mindenkinek csak ajánlani tudja ezt a bajnokságot, aki él-hal a fociért, de esze ágában sincs, hogy igazolt labdarúgó legyen.

– Az, hogy például az MLSZ által küldött játékvezetők vezénylik a fordulókat, illetve kupákat és különdíjakat is kapunk, mindezt egy teljesen amatőr tornán, szerintem egészen különlegessé teszi ezt a bajnokságot – zárta gondolatait a győztes csapat kapitánya.

Aki kedvet kapott az amatőr grundfocihoz, az a következő szezonban gyakorlatilag bármikor nevezhet, akár szezon közben is egy-egy forduló előtt.

A bajnokság négyes döntőjének végeredménye:

  1. Faláb FC (13 pont)
  2. FC Nonstop (11)
  3. Furkótálep (6)
  4. Szurdok FC (4)

Eredmények:

Furkótálep–FC Nonstop 0-2
Faláb FC – Szurdok FC 3-1
Faláb FC – Furkótálep 2-3
Szurdok FC – FC Nonstop 0-1
Furkótálep – Szurdok FC 4-2
Nonstop – Faláb FC 3-3

Furkótálep – FC Nonstop 1-2
Faláb FC – Szurdok FC 3-1
Faláb FC – Furkótálep 3-2
Szurdok FC – FC Nonstop 1-1
Furkótálep – Szurdok FC 2-4
Nonstop – Faláb FC 0-2

Különdíjasok

Gólkirály: Ángyán Balázs (Faláb FC)
Legjobb kapus: Véghelyi Viktor (Szurdok FC)

Fotók: Lintinger Péter

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő