16 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapAbszolút PécsTour de Hongrie – Pécs felkészül: minden fontos infó egy helyen!

Tour de Hongrie – Pécs felkészül: minden fontos infó egy helyen!

Már csak egyet kell aludni, és végre Pécsre érkezik a 44. Tour de Hongrie kerékpárverseny minden eddiginél rangosabb mezőnye. Mi, és bizonyára sok rajongó készül már az eseményre, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a programról, lezárásokról, változásokról, szurkolásról, közvetítésekről.

A PROGRAM

A hegyi menők számára kulcsfontosságú, 180 kilométeres szakasz következik május 12-én. Egy rövid kaposvári kört követően a mezőny délre fordul, és a Mecsekbe érve két kört tesz meg a hegyek között. A legnagyobb kihívást a pécsi hegyoldal, a Bárány utca jelenti majd a bringásoknak: a másfél kilométer hosszú, átlagosan 11 százalékos emelkedőt háromszor kell leküzdeniük, mielőtt a Pécsi Állatkert előtt célba érnének. A három gyorsasági és a hat hegyi részhajrá, illetve a 2500 méter feletti szintemelkedés izgalmas etapot ígér – írják a szervezők az esemény honlapján.

Bár előreláthatólag nem lesz túl jó idő, jelen állás szerint minden (kísérő)programot megtartanak Pécsen. 

Pár szó a kísérőprogramokról: a régió amatőr és igazolt bringásainak a Zsolnay-kupával és a városi gurulással kedveskednek, a belváros szívében, a Széchenyi tér közepén pedig már kora reggel elkezdődnek a programok, lesz színpad, óriáskivetítő (ahol természetesen a versenyt lehet követni), bringás reggeli, rádiós kívánságműsor, délután flashmobok, a reklámkaraván autóiban szűrések, ajándékok várják a látogatókat. A napot a Gola Seca zenekar koncertje zárja 18 órától.

A részletes pécsi-mecseki programot itt találjátok:

https://www.pecsma.hu/sport/erkezik-a-tour-de-hongrie-ket-kerekre-pattanhat-a-varos/

ÚTLEZÁRÁSOK, PARKOLÁSI REND, TÉRKÉPEK

3. szakasz (Kaposvár–Pécs, 180 kilométer) 

  • Rajt: május 12. (péntek), Kaposvár, Csiky Gergely Színház, Rákóczi tér
  • Befutó: Pécs, Állatkert

A mezőny május 12-én, péntek délben rajtol Kaposvárról, Baranyába Szentbalázs és Gödre között érkezik, 12.45 körül. Onnan Baranyajenő, Sásd, Oroszló, Magyarszék és Mánfa érintésével északról érkezik városunkba.

Lényegében Pécs elég nagy része le lesz zárva aznap: a Komlói úton száguldanak be először a bringások 13.50-kor, hogy aztán a Hársfa, Engel János, Zsolnay, Rákóczi utcákon át a Széchenyi térre érjenek.

A neheze ezután következik: a Hunyadi, Aradi, Bartók, majd a Bárány utcákat leküzdve Lapis, Orfű irányába indulnak Magyarhertelend és Magyarszék irányába, onnan Mánfa felé visszakanyarodva futnak neki a baranyai-pécsi köröknek (még kettőnek).

A fenti szakaszokon az állatkerti befutóig számíthatunk korlátozásokra, és emiatt több busz és vonat menetrendje, útvonala is változik.

Bővebben itt olvashattok az útlezárásokról és azok pontos idejéről:

https://www.pecsma.hu/abszolut-pecs/tour-de-hongrie-erre-szaguld-at-a-mezony-utlezarasokkal/

Még néhány térképet is mellékelünk…

Íme a településáthaladás ütemterve, a szervezők megjegyzik, a zárások általánosan a mezőny érkezése előtt nagyjából fél órával kezdődnek, és az utolsó kísérő jármű elhaladásáig fennállnak.

A Tour de Hongrie hullámvasútja:

SZURKOLÓKNAK

A kerékpárverseny főszervezői szuper tippeket adtak a szurkolóknak – és nem csak a pécsieknek. Mint írták, a mecseki körben több szurkolóbarát hely is van, például a mánfai emelkedőn háromszor is felteker a mezőny. Pécs belvárosa pedig átalakul bringás központtá: a Széchenyi téren óriási lesz a hangulat. Innen kezdődik a városi hegyi szakasz, aminek a legmeredekebb része a Bárány utca lesz. Ezt az emelkedőt is háromszor tekerik meg a bringások. A cél az állatkertnél is tartogat izgalmakat.

Szurkolni lehetőleg ne autóval menjünk, de ha mégis, akkor a verseny útvonalától minél messzebb parkoljunk le – ne veszélyeztessük magunk és a versenyzők életét sem.

KÖZVETÍTÉSEK, KEDVCSINÁLÓ

  • Ha valós időben követnénk, hol jár épp a mezőny eleje és vége, nézegessük EZT az oldalt!
  • Az M4 Sport is közvetíti a versenyt.
  • Friss információkért, videókért kövessük a Tour de Hongrie honlapját, Facebook-oldalát is.

Az első nap eseményeit – mely holland szakaszgyőzelemmel zárult – ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

https://www.pecsma.hu/hirzona/holland-szakaszgyozelemmel-startolt-el-a-tour-de-hongrie/

A Tour de Hongrie első szakaszának legjobb pillanatai videón:

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő