8 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapSportÚjabb rekordszámú Rókaűző fut Pécsre

Újabb rekordszámú Rókaűző fut Pécsre

A tavalyi rekordot is túlszárnyalóan 59 csapat hétszáznál több futója nevezett az idei Gold Way Rókaűzők váltófutóversenyre. Az október 19-én, szombaton 9 órakor, a kaposvári Kossuth térről rajtoló mezőnyre 84 kilométernyi fárasztó, de gyönyörű tájakon átvezető út vár a pécsi célba érkezés előtt.

Az eredetileg egy hollandiai, 140 kilométeres verseny hazai adaptálásából kinőtt viadalon a zselici és mecseki lankákon átívelő, 84 kilométeres útvonalat a 12 fős csapatok több váltásban teszik majd meg. A különböző hosszúságú és a terepviszonyok miatt nehézségű szakaszok közül a négy könnyebb a váltók hölgy-, a nyolc nehezebb a férfitagjaira vár a Kaposvár – Sántos – Szentbalázs – Gödre – Baranyajenő – Tormás – Zselici Erdészet – Hetvehely – Abaliget – Orfű – Mecseki Erdészet – Pécs útvonalon.

A Rókaűzőkre négy kategóriában lehet nevezni: a nulladik a középiskolásoké, az első felsőoktatási intézmények hallgatóié, a második nyílt, ide akár egyenruhásokat, egyesületeket vagy cégeket is várnak. Újdonság, hogy az idén külön kategóriát kaptak a BSI futónagykövetei, ide tíz csapat nevezett. További érdekesség, hogy az időket egy bokára erősített és minden váltásnál leolvasott chiprendszerrel mérik, amely azonnali eredményközlést tesz lehetővé, illetve az összes csapatvezetőhöz sms-ben is eljuttatja az adatokat.

A verseny időbeli keretek között tartása érdekében három újraindítási pontot is kijelöltek, az utolsó, 3,5 km-es szakasz mezőnye 16.15-kor rajtolt a Mandulásból, míg az első futók várhatóan 16.25 körül érnek a pécsi Dóm téren felállítandó célba.

A váltóverseny előtti sajtótájékoztatón a versenyigazgató Péter Attila felvezetője után Csizi Péter pécsi alpolgármester annak az örömének adott hangot, hogy ezúttal nem a politika, a gazdaság vagy az Unió ügyei kerültek terítékre, hanem a sport, a fiatalok összetartó ereje a téma.

– Kaposvár az egyik legközelebbi és legfontosabb partnerünk. Az immár 24. Rókaűzők futóverseny azt bizonyítja, hogy a két település nincs is olyan messze egymástól, egyetemei pedig kiválóan együtt tudnak működni, most is barátsággal várjuk a futókat – mondta Csizi Péter.

Dér Tamás tanácsnok, kaposvári sportbizottsági elnök a somogyi megyeszékhely sportosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy 2011-ben a „futófőváros” rangot is kiérdemelték, a helyi sportéletet pedig egyre bővítve immár a határokon túli testvérvárosaikra is gondolnak különféle eseményeik szervezésekor.

Lengvárszky Attila, a PTE oktatási igazgatója hasonlóképpen a két egyetem sikeres együttműködését emelte ki, míg a névadó Gold Way nevében Vígh Lilla általános főigazgató szólt cégük és a sport kapcsolódási pontjairól. Rajtuk kívül Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, mint a Kaposvári Egyetem sportéletének újbóli felvirágoztatásán munkálkodó újdonsült sportiroda-vezető igyekezett e versenyt is népszerűsíteni.

– Vízilabdásként mi is nagyon sokat járunk ide. Nagyon jó a kapcsolat a két város között. E két nagyváros elérhető távolságban van egymástól és ez az élet minden területén nagyon jó partnerkapcsolatot jelent.

Bővebb információk, pontos útvonal- és időterv: www.rokauzok.hu.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő