15 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapSportBiczó: irány az ifjúsági olimpia

Biczó: irány az ifjúsági olimpia

Ragyogóan teljesítenek a PVSE válogatott kerettag úszói az idei évben. Sántics Béla tanítványai közül hárman is kvalifikálták magukat a 2010-es év kimagasló sporteseményeire. A pécsi vezetőedzőt két utazás közti, „ingváltásnyi” hazai tartózkodása alatt sikerült elérnünk.

– Az első szó természetesen a gratulációé. Biczó Bence (képünkön középen) 200 pillangón úszott eredményére, azaz a Helsinkiben megtartott Európa-bajnokságon új EB-csúccsal szerzett aranyérmére szerte a világon felkapták fejüket a szakemberek.
Számítottak erre?

– Már a magyar bajnokságra való felkészítő versenyek során látszott, hogy Bence számára mennyire sokat jelentett a Magyar Úszószövetség által biztosított ideális felkészülési lehetőség. Tavaly ezen a távon megnyerte a Tamperében rendezett serdülő Európa-bajnokságot, és ettől kezdve bekerült a kedvezményezettek közé. Együtt készülhetett a felnőtt magyar válogatottal, tagja volt a mexikói magaslati edzőtáborba utazó keretnek, ez hatalmas lökést jelentett számára.

– Fiatal kora ellenére a ráhangoló versenyeken is bizonyította tehetségét.
– Június közepén a hagyományos Mare Nostrum versenysorozat harmadik állomásán, a franciaországi Canet-en-Rousillon-ban a nemzetközi felnőtt mezőnyben az igazi menők között is a 4. helyen végzett.

– Mennyire volt fontos az ezt követő magyar bajnokság?
– Számunkra nem ez volt az idény legfontosabb eseménye, hiszen Eger után Helsinki következett, és augusztusban Szingapúr a fő erőpróba. Ennek ellenére a 200 pillangó előfutamában gyorsabbak voltunk Cseh Lacinál, és a fináléban is mindössze 3 század volt a különbség a két fiú között.

– Ilyen ráhangolás után jött a finnországi ifi EB, ami fantasztikus eredményt hozott.
– Valóban. Bence versenyzői képességét dicséri, hogy a 200 m-es fináléban 150-nél még lengyel ellenfele vezetett, akit egy parádés hajrával sikerült maga mögé utasítania. Az időmérő óra pedig új Európa-csúcsot mutatott, és mint kiderült, ez egyben a világ idei hatodik legjobb eredményét is jelenti. A zárónapon azért 100 pillangón még egy bronzérem is összejött.

– Hogyan tovább?

– Most három hét hazai edzőtábor következik, ebből kettő Balatonfűzfőn, egy a Margitszigeten, az EB helyszínén, aztán folytatódik az utazás az első alkalommal kiírt ifjúsági olimpiára. Ez újabb kihívást jelent, hiszen több mint két hónapon keresztül kell tartani a csúcsformát, ráadásul ismeretlen körülmények között. Az egyértelmű, hogy a fiatalok számára ez a megmérettetés igen komoly esélyt teremt az igazi versenyzővé válásra. Ennek ellenére kicsit fenntartással élünk a verseny rendezését illetően. Az európai résztvevők egy Frankfurtból induló közös géppel utaznak a helyszínre, és mindössze három nap áll rendelkezésükre, hogy akklimatizálódjanak. A nemzeti csapatok létszámát igyekeztek kordában tartani, így a magyar küldöttség is csak egy vezetővel, edzők nélkül utazik. Ez egy olyan probléma, amit Bencének egyedül kell megoldania.

– Egyetlen edző sem kedveli az esélylatolgatást, mégis, milyen eredménnyel lenne elégedett?
– Minden rangos eseményre úgy szoktunk utazni, hogy a döntőbe kerülés már sikernek számít, mert az oda bejutott sportolók között árnyalatnyi különbség, az adott pillanatban nyújtott teljesítmény dönthet, ami dobogós helyezést is jelenthet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő