12 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapAbszolút Nő1200-nál több kisgyermekes családnak segített a Koraszülött Mentor Program

1200-nál több kisgyermekes családnak segített a Koraszülött Mentor Program

Lezárult a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány által szervezett Koraszülött Mentor Program hároméves projektideje, azonban további 5 évig segítik még a szakképzett mentorok a programhoz csatlakozó családokat. Három megyéből, összesen 1282 mentorált gyermek vett részt eddig a projektben, melynek eredményeiről a PTE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján számoltak be. 

A több mint 576 millió forintos pályázati összegből létrejött Koraszülött Mentor Program keretében a szülők különböző előadásokat hallgathattak meg és képzéseken vehettek részt; gyermekeiket speciális terápiás eseményekre vihették el; okostelefonra letölthető modern fejlesztőjátékokat vehettek igénybe, sőt a rászoruló családok akár légzésfigyelőt és csecsemőmérleget is kölcsönözhettek. Minderről lapunk korábban ITT számolt be.

A projektzáró eseményen az eredmények és kihívások felsorolása mellett elhangzott: még 5 évig tart a fenntartási időszak, amikor a családok továbbra is igénybe vehetnek bizonyos programokat és szolgáltatásokat.

– Alapítványunk a Dél-Dunántúlon végzi a koraszülöttek és beteg újszülöttek ellátását és szállítását. Három év alatt a Koraszülött Mentor Program eléggé megváltoztatta az alapítvány működését: a nagy támogatói összeg mellett nőtt a felelősségünk is, ezernél is több koraszülöttet tudtunk elérni a projekten keresztül. Többek között nagy eredmény, hogy három játszóteret építettünk, amik a pályázat után is megmaradnak, emlékeztetve a sikerre – foglalta össze dr. Masszi György a mentorprogramot szervező Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke a zárórendezvényen.

Dr. Masszi György

A program főbb eredményeiről számolt be dr. Adamovich Károly, a projekt orvos-szakmai vezetője. Ezek között szerepelt, hogy a családok közvetlen szakmai segítséget kaphattak a védőnőkön és háziorvosokon keresztül, hogy igénybe vették a korai fejlesztőket és az internetes szakmai segítséget, valamint létrejött a Koraszülöttek lapja kiadvány.

Az orvos továbbá ismertette, a programban körülbelül azonos volt a fiú-leány arány, voltak extrémen kis súlyú babák, ikrek, sőt hármasikrek is a résztvevők között. Egyesek falvakból, mások városokból érkeztek, különböző lakáskörülmények közül. Voltak, akiknek a családjában akadnak dohányosok, a gyermekek kétharmadát anyatejjel tápláltak egy darabig. Kiemelte, a koraszülötteké nem homogén csoport, hatalmas különbségek lehetnek a gyermekek között.

A szakember kiemelte, Magyarországon a koraszületési gyakoriság magas, 8-9 százalék között van hosszú évek óta. Elmondta, a koraszülöttek nem csak újszülöttként, de később is jócskán adhatnak feladatot a szülőknek, hiszen előfordulnak maradandó problémák is esetükben. Hozzátette, a koraszülött-ellátás fejlődésének egyik igen fontos eredménye, hogy 2019-re Magyarországon a csecsemőhalálozás annyira lecsökkent, hogy 10 ezer gyermekből 38-at veszítenek el az orvosok.

Dr. Adamovich Károly

Dr. Nagy Éva projektmenedzser az eseményen elmondta, véleménye szerint mindent sikerült megvalósítaniuk, amit a projekt kapcsán elterveztek: többek között 1282 gyermeket mentoráltak, mentorházakat hoztak létre, mentorokat képeztek (Baranyában védőnők, Debrecenben és Szegeden pedig szülők segítették a családokat), eszközöket szereztek be, játszótereket építettek, speciális terápiákat, érzékenyítő programokat és szakmai workshopokat szerveztek, létrehozták a szülők számára érdekes témákat tartalmazó Koraszülöttek lapját, fejlesztőjátékokat mutattak be a családok számára, számítógépes készségfejlesztő játékokat fejlesztettek ki, játékos oktatóvideókat készítettek.

A projektmenedzser megemlítette a program során tapasztalt nehézségeket is. Elmondta, nehéz volt az adatvédelmi szempontokat szem előtt tartva felkutatni a koraszülötteket. Emellett, mint mondta, nehéz volt a kistelepüléseken élő résztvevők utaztatását megoldani, a szakembereket konzultációra bírni egymás között, a nehéz sorsú családokat bevonni, kommunikálni az irányító hatósággal.

Dr. Nagy Éva
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő