Összesen 900 millió forintos támogatás jut a pécsi belváros fejlesztésére, sikerrel szerepelt ugyanis a Világörökségi Negyed fejlesztése című pályázat. Bővül a Cella Septichora látogatóközpont, és olyan, a turistákat és a helyieket egyaránt vonzó különlegességek színesítik a létesítményt, mint a 3D-mozi vagy a virtuális időkapszula.

hirdetés

Csaknem egymilliárd forintból indulnak fejlesztések a pécsi belvárosban, sikerrel szerepelt ugyanis a pécsi önkormányzat, a Zsolnay Örökségkezelő és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös pályázata. A közgyűlés csütörtöki ülésén dönt az óriásberuházásról.

Látványos lesz a változás

3D-mozi, virtuális időkapszula – csak pár elem, ami a mostaninál is sokkal turistavonzóbbá teszi a pécsi világörökséget. A tervek szerint a Cella Septichora alapterülete is bővül, keleti irányban egy mintegy 200 négyzetméteres új kiállítótér és foglalkoztató jön létre, itt kap helyet a múzeum shop is. Ezzel a bővítéssel ráadásul megtekinthetővé válik két korábban feltárt, de betemetett sírkamra is. A munkák során felújítják a látogatóközpont gépészeti és villamossági rendszerét, valamint az időközben felmerült hibákat, beázásokat is kijavítják.

Jelentős változások lesznek az Ókeresztény Mauzóleumnál is. Megújul a fogadóépület, és elbontják a déli támfalat, ezáltal a Szent István tér felől a későbbiekben egy lankás útvonalon lehet majd eljutni a turisztikai létesítménybe – így egyben sokkal jobban észrevehető is lesz.

Jobban szem elé kerül az Ókeresztény Mauzóleum is

Azt pedig talán kevesen tudják, hogy az Apáca utcában is találhatóak sírkamrák, ott a tervek szerint a két látogatóteret egybenyitják, és interaktív elemekkel színesítik a látnivalókat.

Még több turistát vonzhat a világörökség

A munkálatok a szükséges közbeszerzési eljárások után, idén indulhatnak el. Az előkészítés már jól áll, hiszen mint a közgyűlési előterjesztésből is kiderül, minden beruházási elem jogerős építési engedéllyel rendelkezik. Mivel világörökségi területről van szó, természetesen kiemelten fontosak a régészeti munkák, ezek várhatóan a nyáron indulhatnak.

A közelben két másik olyan fejlesztés is elkezdődik még idén, amely alaposan átalakítja a történelmi városmagot: a Pécsi Egyházmegye beruházásában új burkolatot kap a bazilika előtti Dóm tér, valamint a nevéhez méltóvá, igazi parkká alakul át a Rózsakert, egyben a szomszédos egyházi épület is méltó külsőt kap.

1 hozzászólás

Comments are closed.