Nem könnyű a művészek helyzete sem ebben az időszakban: mivel a Pannon Filharmonikusok koncertjei nyár végéig biztosan elmaradnak, a zenészek a négy fal között próbálnak gyakorolni. Mindenesetre a pécsi zenekar számos módon igyekszik közvetíteni a kultúrát ezekben a hetekben is, és nagy erőkkel készül az őszi visszatérésre.

hirdetés
Uránia Mozi

Március 11-e óta tiltott a közönség fogadása a koncerteken, ez augusztusig így is marad, a művészek pedig otthoni munkavégzésre kényszerültek. Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója elmondta, a zenekar számos módon vállal szerepet a kultúra közvetítésében a járványhelyzet alatt is.

– A pécsi kulturális intézmények közösen létrehozták azt a csatornát, ahol korábbi online felvételeket osztanak meg a nagyközönség számára, de a művészeink egyenként is sok házi videót posztolnak arról, ahogy otthon zenélnek.

Ne felejtsük el, hogy a zenész is pontosan olyan, akár egy élsportoló: nem lehet, hogy 3-4 hónapig csak mutatóba vegye elő a hangszerét, hiszen ha elmaradnak a mindennapos gyakorlások, akkor a finommozgások, a motorikus mozgás elkopik, és ugyanannyi időbe telik a szünet után a régi szintre visszahozni magukat.

– Felvettük a kapcsolatot a Vidanet szolgáltatóval és egy együttműködés keretén belül ők bővítették a kínálatot a Mezzo komolyzenei csatornával – mondta.

Horváth Zsolt: a zenész és a sportoló ugyanolyan: kell a folyamatos szinten tartás, otthoni gyakorlás

Arról is beszélt, a közönség – és a bérletesek – soraiban sok a veszélyeztetett életkorú, ők felkereshetik a zenekart, aki segítséget kér, annak tudnak segíteni, kollégáik bármikor készen állnak egy bevásárlásra, vagy csak egy beszélgetésre.

– Hogy mi is segítsünk a bajba jutott pécsi állatkerten, gyorsan kiadtunk egy állatokhoz kapcsolódó, állatos tematikájú CD-t, aminek a bevételét egy az egyben az intézmény javára fordítjuk – nyilatkozta lapunknak. Hozzátette, a vezetőség körében, a karmesterekkel is a szakmai munka, egyeztetés folyamatos, csak éppen egy újszerű módon. Fontos is, mert ősszel ott lesznek az évad előadásai, pótolni is kell az elmaradt előadásokat, és csak nagyon rövid próbaperiódus áll majd rendelkezésükre.

Hiányoznak már a Pannon Filharmonikusok koncertjei

– Mindenesetre mi már nagyon várjuk, hogy ha ugyan közönség nélkül is, de visszatérjünk a Kodály Központba. Zajlik az előkészítése ennek, a legjobb az lenne, ha nemsokára akár nyolcvan fővel is tudnánk felvételeket készíteni! – így az igazgató.

A zenekar egyik állandó karmestere, Gilbert Varga, nemrég az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ részére, illetve az Integrált Szociális Intézmények javára adományozott tableteket, a rászoruló családok pedig élelmiszercsomagokat is kaptak a karnagy jóvoltából. Erről ITT ÍRTUNK bővebben.