A „legbiztonságosabb” helyre került az idei Tüke díj

Újra gazdára talált a Tüke díj, a pécsiek által alapított, pécsieknek adományozható elismerés, amivel a Pécs hírnevének öregbítőit honorálják. Idén a hazai és nemzetközi szinten is egyedülálló Multi Alarm Zrt. vezérigazgatója, Zsolt László vehette át az egyik legnagyobb helyi elismerést. Rajta kívül egy fiatal tehetséget és egy civil szervezetet is díjaztak.

hirdetés

2004 óta minden év elején átadják a legnagyobb lokálpatriótáknak szóló elismerést a Tüke Alapítvány tagjai. Idén sem volt ez másképp, a Dóm kőtárban megrendezett ünnepségen pedig a legtöbb eddigi díjazott jelenlétében adták át a 2020-as Tüke díjat.

A Tüke-mise ezúttal az Irgalmasok templomában zajlott

A Multi Alarm atyját díjazták

Zsolt László 1991 januárjában alapította a Multi Alarm Kft.-t. Rá egy évre pedig, az országban egyedüliként alakította ki a 24 órás ügyeletet az ügyfelek számára. Idővel ez az ügyeleti állomás is európai szintű technológiával szerelkezett fel, 1998-ban saját kivonuló szolgálatot hoztak létre, 1999-ben pedig 24 órás karbantartói és szerelői ügyeletet. Az ezredfordulóra már tízezer ügyféllel büszkélkedhetett a cég, 2005-ben részvénytársasággá alakultak. Még ugyanebben az évben a fővároson kívül öt vidéki városban jelent meg képviseleteivel a Multi Alarm. 2015-re már ötvenezer ügyfél védelmét látták el, beleértve a GPS gépjárművédelmi szolgálatot. 2011-ben megépült új, háromszintes székházuk a Basamalom úton.

Zsolt László és Péterffy Attila polgármester

Sokak számára a tollaslabda világából is ismerős lehet a Multi Alarm mint szponzor neve. A cég mintegy 15 éve támogatja Pécsen ezt a sportot, hozott létre fedett csarnokot, Zsolt László személyes szívügye az utánpótlásképzés, ezt, és magát a sportágat is nem csak Pécsen, az országban több helyen is szponzorálja.

Zsolt László a díj átvételekor úgy fogalmazott, szerinte akinek lehetőségei vannak, azok kötelezettséget is jelentenek, a kötelezettség pedig felelősséggel jár. Habár a mai világban ezt a filozófiát vallani nem divat, mégis vannak olyanok, akik ezt tudják értékelni – utalt az elismerésre.

Civil szervezetet is elismertek

Fennállásának 45. évfordulóján kapott díjat a Pécsi Magyar-Finn Társaság. Informálisan 1974 óta működik, hivatalosan 1993-ban jegyezték be egyesületként. Előtte Pécsi Magyar-Finn Baráti Klubként tevékenykedett.

Anja Haaparanta, a Pécsi Magyar-Finn Társaság elnöke Kerényi Jánostól veszi át a csokrot

Székhelyük a Civil Közösségek Háza a Szent István téren, ahol minden hónap utolsó szerdájának délutánján gyűlnek össze. Elnökük 2007-től Anja Haaparanta, a PTE Bölcsészettudományi Karának oktatója, lektora. A csapat egyik alapítója és örökös tiszteletbeli elnöke dr. Végh József, aki szintén kitüntetést, emlékérmet vehetett át.

Fizikus zsenihez került az Ifjúsági Tüke díj

A tavalyi évben két pécsi téli olimpiai bajnok, Burján Tamás és Knoch Viktor vehetett át az Ifjúsági Tüke díjat, idén szintén pécsi olimpiai bajnokot jutalmaztak – igaz, ő kicsit más területen ért el világraszóló érdemeket. Szabó Attila 1994-ben született, a Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett. Már középiskolás korában fizikai országos versenyeket nyert, 2011-ben és 2012-ben egyhuzamban kétszer is megnyerte a nemzetközi fizikai diákolimpiát – erre korábban még sehol, soha nem volt példa. Matematikából is részt vett már nemzetközi versenyeken, szintén nagy sikereket elérve.

Szabó Attila az Ifjúsági Tüke díjat vette át

Szabó Attila a díj átvételekor felidézte pécsi iskoláit, ahonnan pályája indult, köszönetet mondott minden tanárának, szüleinek. Végül hozzátette, büszke rá, hogy pécsi, élete hátralévő részében is törekedni fog rá, hogy a város hírnevét öregbítse.

A „legpécsibb” elismerés

A Tüke díjat 1997-ben alapította a Pécsi Polgári Egyesület. A Tüke díjat létrehozó kuratórium, a Tüke Alapítvány elnöke Kerényi János, a társalapítók pedig Garadnay Balázs volt püspöki helynök, Tillai Aurél Liszt-díjas karnagy, Halmos Gábor, a Pécsi Erőmű volt titkárságvezetője, Bruhács János jogászprofesszor, illetve Habsburg György, a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke. A tagok köre évről évre bővül, hiszen a díjazottak mind-mind automatikusan tagokká válnak. Az utóbbi évek legfrissebb tagjai: 2018-ban Pinczehelyi Sándor festőművész, 2019-ben Korinek László jogászprofesszor nyerte el az elismerést.

Az idők folyamán a Tüke díj más társelismerésekkel is bővült. Az Ifjúsági Tüke díjat 2018-ban adták át először, a civil szervezeteket 2016-tól kezdték jutalmazni. Emlékérmék pedig először szintén 2018 találtak gazdára.

A Tüke Kuratórium tagjai a frissen díjazottakkal kiegészülve

A Tüke díjról bővebben ITT írtunk, ahol Kerényi János alapító mesélt az elismerésről.

Hirdetés