A volt Zsolnay-dolgozók kétharmada már kifizette a kártérítést a cégnek

A Ledina Kerámia új üzeme 2016-ban

A többiek ellen végrehajtás indult. A történet 2016-ban, a fideszes önkormányzat idején kezdődött, amikor 112 Zsolnay-munkavállaló döntött úgy hirtelen, hogy felmond a cégnél és egy újonnan alapított önkormányzati cégben folytatja tovább a munkát.

hirdetés
Uránia Mozi

A döntés előzménye az volt, hogy megromlott a viszony a fideszes önkormányzattól korábban tulajdonrészt vásárolt többségi tulajdonos szír-svájci üzletember és az önkormányzat között. A politika elég egyértelmű jelét adta annak, hogy Bachar Najari nemkívánatos személlyé vált cégtulajdonosként. Páva Zsolt 2015 végén, 2016 elején levelet írt a kormányzatnak, amelyben kezdeményezte a Zsolnay Zrt. kiemelt stratégiai jelentőségű céggé alakítását, mert “aggódott” amiatt, hogy Najarinak pénzügyi nehézségei és adósságai vannak. Csakhogy a többségi tulajdonos nem tágított, beleállt a küzdelembe, kifizette adósságait és maradt. 

Ekkor lépett át 112 munkavállaló egyszerre egy új önkormányzati cégbe, a Ledinába. Hogy ez a politika hathatós közreműködésével és bátorítására történt, az erősen valószínűsíthető. Nem sokkal később az önkormányzat úgy döntött, hogy a meghirdetést és a versenyeztetést mellőzve értékesíti a céget egy magánszemélynek, ami meg is történt. A sajtó félévente adott hírt újabb tulajdonosváltásokról, míg végül a cég ellen felszámolás indult. A vállalkozásnak áttételesen volt tulajdonosa az a Balogh Sándor is, aki ellen nemzetközi körözés van érvényben. A megvezetett munkavállalók végül csak a Bérgarancia Alapból kaptak – információink szerint – egyhavi bért végkielégítésként, de azt nagyjából be is kellett fizetniük a Zsolnaynak, mivel időközben elbukták a pert, amit a Zsolnay indított ellenük. A bíróság ugyanis kimondta, jogellenes volt a kilépésük. Aki nem fizetett, az ellen a Zsolnay végrehajtást indított. 

Az átlépéskor a munkavállalóknak jogfolytonos munkaviszonyt, hosszú távú foglalkoztatást és távozás esetén rendes végkielégítést ígértek. A valóság: munkájukat elvesztették, és még rajtuk verték el a port. A botrányos történettel tulajdonképpen az ügy minden érintettje csak vesztett. Politikai felelősséget a történetért eddig a volt fideszes városvezetésből senki nem vállalt a történtekért. 

A héten a Zsolnay ismét politikai témává vált. A Fidesz pécsi frakcióvezetője, Csizmadia Péter, aki a 2014-2019-es ciklusban is tagja volt a közgyűlésnek, a vázolt történet idején pénzügyi bizottsági elnökként is tevékenykedett, csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Fidesz “aggódik” a Zsolnay márkanév miatt.

Aki bővebben olvasna a háttérről és a történetről, annak a Szabad Pécs tavaly tavaszi cikkét ajánljuk.