Átszervezték a munkát, csökkentették az edzői fizetéseket a PSN-nél

Máté János, a PSN Zrt. vezérigazgatója

A pécsi önkormányzati cégek közül a 14 szakosztályt működtető sportcéget érintik talán legmélyebben a járványügyi korlátozások és rendelkezések. A PSN-nél alapvetően változtak meg a legtöbb munkavállaló napi feladai, vannak, akiknek teljesen mást kell csinálniuk, mint eddig. Az edzők ma írták alá új munkaszerződéseiket, bérük 25-50 százalékkal csökken.

hirdetés

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (PSN) az önkormányzat sportlétesítményeit üzemelteti és egy 14 szakosztályból álló sportiskolát működtet. A céget és munkavállalóit így több okból is érintik a járványügyi korlátozások. Egyfelől jelentős, bérleti díjakból származó bevételtől esik el a létesítmények bezárása miatt a PSN, másrészt a napi edzések és versenyek hiánya részben szintén bevételkiesést (a képzési díjakat jelentősen csökkentették a leállás időszakára), részben megoldandó munkaügyi helyzetet eredményezett. A cég ráadásul önkormányzati támogatásra is szorul, márpedig a város költségvetését is rendkívül negatívan érinti a kialakult helyzet – ahogy arra Péterffy Attila polgármester a tegnapi Online Városinfón utalt is, újra kell tervezni a város idei büdzséjét. 

Máté János, a PSN vezérigazgatója lapunknak elmondta, a nem TAO-s sportágakat sokkal súlyosabban érinti a helyzet, mint a TAO-sokat, hiszen előbbieknél eleve szűkebb volt a büdzsé és a képzési díjak jelentették a működőképesség alapját. 

Máté János beszélt arról is, hogy az elmúlt napokban, hetekben arra törekedtek, hogy minél több munkahelyet megmentsenek, és az előttük álló nehéz időszakban lehetőleg minden munkavállalójuknak találjanak feladatot és biztosítsanak jövedelmet, még ha kevesebbet is, mint korábban. Az edzőknek például megváltoztak a napi feladataik, otthonról egyéni edzésterveket küldenek a sportolóknak, a teljesítésről visszajelzést kérnek és dokumentálják azt.

Mivel a járványügyi intézkedések által érintett ágazat a sportszolgáltatás, június végéig járulékkedvezmény jár a munkavállalók után, ez némi könnyebbséget jelent a cég számára. Módosították a munkaszerződéseket, a munkaköri leírásokba bekerült a távoktatás. 

Az edzők ma voltak bent a cég központjában aláírni az új szerződéseket. A béreket áprilistól csökkentették, a főállásúaknak 25, a többieknek 50 százalékkal. Máté János elmondta, több mint 20 munkavállalójukat átirányították az időseket segítő PAPI programba. Takarítóiknak találtak olyan cégeket, amelyek az egészségügy nem fertőzésveszélyes intézményeiben végeznek szolgáltatást.

Az irodai alkalmazottak közül, akit lehetett, otthoni munkavégzésre rendeltek, a többiek a járványügyi előírásokat szigorúan betartva dolgoznak az eddig megszokott helyen és módon. 

Az átszervezések és a kialakult nehéz helyzet miatt a februári 238 főről áprilisra 200 alá fog menni az alkalmazotti létszám a PSN Zrt-nél.