Eddig nem jött össze a 10 millió a gyermekonkológia javára, talán majd most?

Másfél éve indították azt az adománygyűjtést, melynek segítségével egy közel 10 millió forintos ultrahangkészüléket szeretett volna venni a pécsi gyermekonkológia. Habár akadtak támogatók, a célt azóta sem sikerült elérni. Szerencsére azért mindig vannak jószívű emberek, akiknek hála talán közelebb kerülhet az álomcél: Zsiga Csaba, fonyódi kerékpáros, aki maga is átélte egy daganatos betegség rettenetes kínjait, most a kezdeményezés mellé állt. Mutatjuk hogyan, lehet követni a példáját!

hirdetés
Uránia Mozi

Zsiga Csaba, a melanómával küzdő bringás az Iron Bike 2020 túrához csatlakozva, extrém teljesítményével – mely 7 nap alatt, közel 300 települést érintve, napi körülbelül 300-anként összesen 2020 kilométer tekerést jelent – a daganatos gyermekek megsegítésére szeretné felhívni a figyelmet, miközben bemutatja Magyarország csodálatos látnivalóit és persze népszerűsíti a kerékpározást is.

2018 oktoberében diagnosztizaltak Zsiga Csabánál rosszindulatú daganatot, amit kiműtöttek, de az elmúlt másfél évben további 12 műtét követte a beavatkozást

Útja során a daganatos gyermekeknek gyűjt az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány közbenjárásával a sportoló, hogy a pécsi Gyermekgyógyászati Klinika Onkohematológia Osztályán gyógyuló kicsik felépülését a közel 10 millió forint értékű, új ultrahangkészülék is segíthesse, melyre már régóta gyűjt az alapítvány. Lapunk erről egy másik támogatási akció kapcsán számolt be, ITT.

Pécsett közel 150 ezren élnek: a gép árát már 10 ezren is összedobhatnák, ha mindenki csak 1000 forintot ad 

Pécs az utolsó előtti állomása volt Zsiga Csaba hosszú túrájának. 240 kilométernyi tekerés után, a város főterére érve a bringás dr. Ottóffy Gábor adjunktussal, a gyermekklinika onkohematológiai osztályának vezetőjével közös sajtótájékoztatót tartott, melyen lapunk is részt vett.

Az eseményen Ottóffy Gábor lapunknak elmondta, jelenleg a klinika főépületében található ultrahangkészülékkel tudják megvizsgálni az osztályon kezelt kis betegeket, amire elsődlegesen súlyos állapotban lévő gyerekeknél van szükség. Ez, mint mondta, megoldható – hiszen kezdettől fogva így van -, de főként télen, esőben, vagy például csak tolószékben mozgatható kicsik esetében problémás, hiszen sokszor azt a pár száz métert sem könnyű megtenni velük. Kiemelte, természetesen nem arról van szó, hogy a gyerekeket így nem tudják megfelelően ellátni. Az eszköz azonban nagyon nagy segítséget jelentene a mindennapjaikban, ezért nagyon hálás mindazoknak, akik segítenek a cél elérésében.

– Nagyon felnézek azokra, akik a saját feladataik és problémáik mellett is képesek mások támogatására is időt és energiát szánni. Hálás vagyok Zsiga Csaba „iron bikernek”, hogy betegsége ellenére is segít nekünk – így az egyébként a bringáshoz hasonlóan, szintén fonyódi származású orvos.

Ottóffy Gábor a város főterén várta, majd gratulált Zsiga Csabának nem mindennapi teljesítményéhez

Zsiga Csaba lapunknak elmondta, orvosainak nem szólt a tervéről, hiszen azok biztosan megpróbálták volna lebeszélni a megerőltető túráról. Azt is elárulta, azért éppen a pécsi gyermekonkológiának szeretne segíteni, mert két kislányt is ismert – sajnos egyikük már nem él -, akiket itt kezeltek.

– Borókának köszönhetem, hogy épen és egészségesen vettem a kihívásokat, hiszen védőangyalként a vállamon utazik, mikor a daganatos gyermekekért tekerek. Nagyon nehéz volt az út, de megéri, hiszen nemes célért teszem. Erre egyébként nem lehet edzeni. Az elején nagy kihívások vártak rám és nagyon hosszúnak tűnt, de most már hazafelé tartok és élvezem. Rengeteg jó emberrel ismerkedtem meg közben – nyilatkozta a kerékpáros. Nevetve hozzátette, a családja nem szeretné, ha még egyszer ilyen nehéz utat vállalna.

Így gurult be Zsiga Csaba pécsi bringástársával a belvárosba: 

Majd jöhetett az élő bejelentkezés, már a Széchenyi térről:

Hogy segíthetsz te is?

Az Eurakvilo Alapítvány februárban posztolta a szomorú hírt, hogy még mindig nem jött össze az eszközvásárláshoz szükséges pénz. Egyébként több felületen is folyik a gyűjtés. Jelenleg a közösségi összefogáson alapuló kampány keretében 304 ezer forinton áll a támogatási összeg, de összesen nagyjából 2,5 millió forintnál tartanak. Mint azt az Eurakvilo Alapítvány menedzserétől, Farkas Évától megtudtuk, ehhez adódik majd hozzá a Magyar Gyermekonkólógiai Hálózat által ígért összeg.

Ha mi is hozzájárulnánk az osztályon akár hónapokat is eltöltő gyermekek gyógyulásához, szívesen fogadnak bármilyen összegű támogatást az alapítványon keresztül. Pénzügyi támogatásunkat eljuttathatjuk az alapítványhoz banki utalással (MKB 10300002-10531950-49020012), Paypalon keresztül (info@eurakvilo.com), ezen az adománygyűjtő oldalon át, valamint tőlük kapott postai sárga csekken.

A gyűjtés nem úgy halad, ahogy szeretnék (Képernyőfelvétel készült: 2020.07.11., 16:15)

Kiemelt képünk illusztráció.