Egyedülálló, több száz éves szőlőmatuzsálemből lesz lugas Pécsett

Olyan szőlőlugast hoznak létre Pécsett, amire valószínűleg még az országban sem volt példa. Egy több száz éves, még a török időben ültettet szőlőmatuzsálemet szaporítottak sikeresen. A kis oltványokat pedig a belvárosban ültették el. A fajta a Pécsi Öreg nevet kapta, de ennek a története sem hétköznapi. 

hirdetés

A Lyceum utcában található egyedülálló szőlőmatuzsálem híre tavaly bejárta az országos sajtót. A több száz éves növény amellett, hogy muzeális értékű, veszélybe is került.

Borzalmas állapotban volt a szőlőmatuzsálem a Lyceum utcában

A túlélésért harcoltak

Egy társasház építése miatt ugyanis törmelék és sitt került a szőlőtőkére, de a város vezetése – Csizi Péter korábbi pécsi képviselő közbenjárására – gyorsan helyi oltalom alá helyezte a növényt. Így az építtetőnek muszáj volt megóvnia a szőlőt. Ezután a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének munkatársai kezelésbe vették a szörnyű állapotba lévő tőkét, ami így megmenekült.

Az építkezés előtt, így nézett ki a lugas a több száz éves tőkéből

Oltványt is sikerült szerezni

Amellett, hogy a védelem és a rendbetétel is felért egy sikerrel, oltványt is sikerült szerezni a tőkéről.

Ide tervezik a lugast. Most még nagyon aprók a tőkék

– A szőlőmatuzsálem és így a kis oltványok fajtameghatározása még mindig nincs meg, pedig régóta kutatjuk azt – mondta Radó István. A Pécs Vidéke Hegyközség elnöke hozzátette: fajta híján a Pécsi Öreg nevet kapta a szőlő, de a keresést nem adták fel. Most a világ minden tájékáról gyűjtik az adatokat, hátha fellelik ennek a különösen szívós fajtájának a nevét.

Ő a Pécsi Öreg

Lugas lesz belőle

Az évszázadokon keresztül életben maradt szőlő oltványából most olyan lugast készítenek, amiben még újra évszázadokig lehet gyönyörködni. A Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának Káptalan utcai bejárata mellett négy tőkét ültettek, ami idővel egy boltívvé fejlődik majd. Mivel az udvar a nagyközönség számára is látogatható, ezért bárki megcsodálhatja a jelenleg még csak pár centis szőlőtőkét.

hirdetés