Fogarasi Gábor: 70 millió forintot oszt szét az önkormányzat a kisebb pécsi sportegyesületek között

Az önkormányzat a közeljövőben egy 65-70 millió forintos keretből támogatja a kisebb, de eredményesebb pécsi sportegyesületeket és klubokat – mondta lapunknak Fogarasi Gábor, az önkormányzat Népjóléti és Sportbizottságának elnöke. Emellett kitért a leendő pécsi PMFC-stadion fenntartásának kérdésére is.

hirdetés

Mint azt talán többen tudják, a PTE PEAC férfi asztalitenisz csapata a fennállásának második aranyérmét szerezte meg június 29-én, mikor az Extraligában a nyolcszoros aranyérmes Celldömölköt utasították maguk mögé. A pécsi asztaliteniszesek sikerének kapcsán beszélt lapunknak a városi sporttámogatásokat érintő változásokról és fejleményekről Fogarasi Gábor, a Mindenki Pécsért Egyesület – Jobbik frakció vezetője, az önkormányzat Népjóléti és Sportbizottságának elnöke.

Fogarasi Gábor kiemelte, hogy honorálják a pécsi olimpikonok teljesítményét

Mint mondta, az előző – azaz a járványhelyzet előtti – költségvetésben 120 millió forintot különítettek el sporttámogatások céljára. Ehhez a kerethez – folytatta – a járványidőszak alatt nem nyúltak, azonban most az elkülönített összegből hozzávetőlegesen 65-70 millió forintot szétosztanak a pécsi sportegyesületek között. Kiemelte, hogy a július 15-ei rendkívüli közgyűlésen tárgyalt költségvetés elfogadása után ezt a lehető legrövidebb időn belül meg fogják tenni.

-Az biztos, hogy a bizottság elnökeként szeretnék körülbelül 10 millió forintot elkülöníteni ebből az összegből azoknak a sportolóknak, akik a paralimpiára vagy az olimpiára kvótát szereznek – mondta Fogarasi Gábor.

A bizottsági elnök emellett elmondta, hogy több olyan tao-csapatsportág van, melyek képviselői „nagyon komoly pénzeket kaptak az éves sporttámogatásból”, ugyanakkor – fogalmazott – ez most „egy kicsit másként lesz”.

-A tao-törvény megalkotásának az volt az elsődleges célja, azért jött létre, hogy ezeket a csapatokat ne az önkormányzatoknak kelljen eltartania. Most jóval kisebb összegeket fognak kapni előreláthatólag ezek a csapatok, mint amihez eddig hozzá voltak szokva. Inkább a kisebb, de eredményes pécsi klubokat és csapatokat fogjuk nagyobb részt támogatni. Ez persze nem jelenti azt, hogy a tao-sportágak egy forintot se kapnak – mondta.

Hozzátette, hogy a pécsi sportegyesületekkel folyamatosan egyeztetnek a témában, és mint mondta, mindegyik egyesület megértette, hogy a járványhelyzet és hatása miatt ez egy speciális szituáció.

A cél, hogy állami támogatásból tudják fenntartani a leendő PMFC-stadiont

Fogarasi Gábor ezután kitért az általunk is oly sokszor megírt leendő pécsi PMFC-stadion témájára is. Mint arról korábban beszámoltunk, a stadion építési költsége 12-18 milliárd forintra becsülhető, ám a létesítményt fenn is kell tartani. A napokban a sajtó felkapta a hírt, miszerint a stadion több százmilliósra becsülhető fenntartási költsége az önkormányzatot terhelheti majd, azonban a bizottsági elnök ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ez „abszolút nem így van”, mivel az önkormányzat a szombathelyi példát követve azt a modellt tűzte ki célul, amelyben az állam támogatja a stadion működtetését és fenntartását. Megjegyezte, hogy ez Pécsett másként nem is működhetne.