Gusztáv, Dr. Bubó és a Red Bull-reklámok városa? Igen, ez is Pécs!

Pityke őrmester, Gusztáv, Kérem a következőt!, Trombi és a tűzmanó, Sárkány és papucs, A hetedik testvér, Félix, a macska, Red Bull-reklámok, animációs fesztiválok és egy díjakat díjakra halmozó fiatal pécsi animációs alkotó. Ha ebből a felsorolásból nem lenne teljesen világos: Pécs több mint 30 éve a hazai rajzfilmgyártás egyik megkerülhetetlen központja, épp ezért fontos, hogy ismerjük a városban készült animációkat, a neves alkotókat és a pécsi animációkészítés történetét.

A világ egyik legmeghatározóbb animációsfilm-rendezője 

Nem túlzás azt állítani, hogy a legismertebb, legkultikusabb és a mai napig legkedveltebb hazai rajzfilm-klasszikusok jelentős hányada Pécsett készült. A város a ’70-es évek végén és a ’80-as években a hazai animációs élet meghatározó központja lett, melynek kiindulópontja minden bizonnyal a kísérletező, kézzel készült filmjeiről ismert Yxilon Filmstúdió háza táján keresendő.

Varga Csaba rengeteget tett a hazai animációért

A ’70-es években legendássá vált stúdiót a Pécsett tanult Varga Csaba alapította, akinek első filmje az 1977-ben készült Időben elmosódva volt, de a nagy áttörést A szél című alkotása hozta meg, amit egy krakkói filmfesztiválon a filmtörténet legjobb 10 animációs filmje közé soroltak.

A szél:

A Pécsett kevéssé ismert Varga óriási sikereket ért el: 1980-as Auguszta etet című gyurma-animációja féltucat filmfesztiválon tarolt, sorra vitte el a fődíjakat, 1988-ban pedig a világ 40 legmeghatározóbb filmese közé sorolták.

Auguszta etet:

A klasszikus animációk pécsi aranykora

Varga volt az, aki a legendás fővárosi Pannónia Filmstúdió 1979-ben nyitott pécsi műhelyét vezette a kezdetekben. Ez az időszak volt a pécsi animációgyártás csúcsa, több száz rajz-, báb- és gyurmafilm készült ekkor a városban, köztük olyanok, mint a Pityke őrmester, a Gusztáv, a Kérem a következőt! Doktor Bubóval.

Pityke őrmester – A nyár veszélyei:

Nem túlzás: a Pécsett ekkoriban készült animációk és alkotóik világhírűek lettek, a nemzetközi sajtó Walt Disney stúdiója mellett emlegette a Pannónia Filmstúdió pécsi műtermét.

Másfél órányi Doktor Bubó:

Varga 1985-ben Budapestre ment dolgozni, pár évig a Pannóniánál alkotott, majd megalapította a Varga Filmstúdiót, és – a Warner Bros.-nak és a 20th Century Foxnak készített művei mellett – elkészítette a Mr. Bean rajzfilmsorozatot, amit „mindössze” 4 millióan néztek végig. Csak, hogy nyomatékosítsuk: egy Pécsett tanult művészről van szó.

Gusztáv önellátó:

A pécsi műhely vezetését 1984-től Hernádi Tibor vette át, aki Varga keze alatt dolgozott fázisrajzolóként. Hernádi felügyelete alatt készült a Trombi és a tűzmanó, a Sárkány és papucs, A hetedik testvér és a Félix, a macska is.

Trombi és a tűzmanó – Gáztűznéző:

Pécsről ad szárnyakat a világ legismertebb energiaitala

Miután a ’90-es években a Pannónia Filmstúdió bezárta a vidéki műhelyeit, a pécsi stúdió Funny Films Kft. néven született újra, Hernádi vezetésével. Ebben a stúdióban készültek és készülnek – Hernádi 6 évvel ezelőtti halála után is – a Red Bull energiaital ikonikus reklámjai.

Pécsről jönnek a Red Bull reklámjai:

Fontos megjegyezni, hogy kizárólag itt, Pécsen születnek ezek a reklámok! A szárnyakat adó energiaitalt népszerűsítő humoros rövid rajzfilmeket szabad kézzel, kizárólag hagyományos rajz- és animációs technikával, tehát minden képkockát külön-külön megrajzolva, minden karaktert és hátteret egyenként kiszínezve készítik.

Itt készül a reklámok háttere

Épp ezért nem meglepő, hogy egy ilyen rövidke reklám elkészítése másfél hónapba telik. A Red Bull pécsi reklámjait több mint 30 országban vetítik.

A pécsi animáció jelene

A pécsi animáció örökségét jelenleg a Total Art Egyesület őrzi, aki A Pécsi Animáció Története című állandó kiállítást is szervezi. Akit érdekel ez a téma, az keresse fel őket, sok érdekességet találhat és hallhat a Király utca 9-es szám alatt.

A pécsi animációtörténeti kiállítás ad helyet a fesztiváloknak

Az egyesület óriási szerepet játszik továbbá abban, hogy megannyi animációs, animációval kapcsolatos országos és nemzetközi rendezvény és fesztivál érkezhetett és érkezik a városba. Példát a közelmúltból könnyű találni erre: tavaly Pécs kiemelt helyszíne volt a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválnak és a hatodik alkalommal megrendezett Országos Rajzfilmünnepnek is. Utóbbin a műfaj kedvelői méltó módon ünnepelhették meg Richly Zsolt filmrendező rajzfilm-klasszikusának, A kockásfülű nyúlnak a 40. születésnapját!

Helstáb Martin a tavalyi pécsi SHIFF-en is átvehetett egy sokadik díjat

Ha a kortárs pécsi animációról van szó, akkor kár lenne kihagyni a filmjeivel feldolgozhatatlanul sok díjat bezsebelő, sajátos és egyéni hangú Helstáb Martint, akinek munkásságát szerte a világban méltó módon ismerték már el. Martinnal tavaly készítettünk egy nem mindennapi interjút (ami nem feltétlenül az animációiról szólt), de íme, itt van pár filmje, és a vele készült videónk is:

Hurut:

Jó étvágyat, bogaram!:

Nincs több utolsó:

Az egér, aki egér akart lenni

Hirdetés