Sok-sok szállal kötődnek Pécshez a pálosok, a városban jelenleg két templomot is működtetnek, illetve számos jótékonysági feladatot is vállalnak a „fehér barátok”. Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend hamarosan a Pécsi Értéktárba is bekerülhet.

hirdetés

November 29-én dönthet a Pécsi Értéktár Bizottság arról, bekerüljön-e a pálos rend a helyi értékek közé. Ha végigböngésszük a pálos rend történetét, jól látható, a „fehér barátok” régóta szoros kapcsolatban állnak Péccsel.

A rendet Magyarországon alapították, Boldog Özséb 1246-ban kanonoki címéről lemondva remeteségbe vonult. Pécsett, a Mecseken már előbb, 1225 táján éltek remeték, ők 1250 körül csatlakoztak Özséb közösségéhez, azaz a pécsi közösség a pálos rend előzményének is tekinthető.

Épül a pálos templom 1937-ben (forrás: Régi Pécs)

A török hódítás Pécsett is felszámolta a pálos rendet, azonban 1686-ban visszatértek, és egyre növekedett a szerzetesek száma. Az 1700-as évek közepén felépült új templomuk, a mai Lyceum-templom (amelynek történetéről már írtunk korábban, ITT), majd a kolostor is. 1776 és 1781 között itt élt Virág Benedek pap-költő, pálos szerzetes is, a magyar ódaköltészet jeles alakja. A pálos szerzetesélet tehát virágzott Pécsett, amit azután II. József rendelete tört ketté, ugyanis ezt a rendet is feloszlatta.

A pálosok azonban nem tűntek el végleg Pécsről, sőt olyannyira visszatértek, hogy az 1930-as években már új rendházat és templomot építettek – ez lett a mindenki által ismert pálos templom a Mecsekoldalban. (A város egyik legmodernebb, különleges épületéről is írtunk korábban, ITT).

A pálos templom lépcsőjének avatása tavaly

A pálosokat viszont egy újabb, harmadik csapás érte, hiszen az 1950-es években a kommunista rendszer tiltotta be a rendet, így Pécsett sem működhettek tovább, a szerzetesek mint egyházmegyés papok dolgoztak a Hunyadi úti templomukban. Ám a magyarsághoz és a városhoz szorosan kötődő rend most sem adta fel, 1989 őszén ismét megjelentek a fehér barátok, sőt a novícius (azaz szerzetesjelölt) képzés is elkezdődhetett.

Pécs ma pedig olyannyira a szíve a rendnek, hogy itt van a tartományfőnöki hivatal székhelye, ez a pálosok központja. Az önkormányzat a szerzetesek munkáját egyebek mellett azzal is elismerte, hogy két éve Pro Communitate-díjat adott át a Pálos Rend Tartományfőnökségének, két évvel korábban pedig Bátor Botond pálos atya kapta meg ugyanezt az elismerést.

Felhasznált forrás: Pécs Lexikon, Pálos rend honlapja; kiemelt fotó: Fortepan

hirdetés
Hirdetés